I dalje stojimo

Europska komisija: Nema napretka u reformi javne uprave

Vijesti / Flash | 16. 11. 2016. u 12:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nema napretka u reformi javne uprave u BiH, koja je još u ranoj fazi'', navodi se u izvještaju Europske komisije o napretku BiH za ovu godinu čiji sažetak je članovima Zajedničkog povjerenstva za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH danas predstavio zamjenik šefa Izaslanstva EU u BiH Khaldoun Sinno.

U izvještaju se naglašava da postoji veća opasnost od politizacije javne uprave kao rezultat izmjena i dopuna zakonodavnog okvira za državnu službu u Federaciji BiH.

Sinno je istaknuo da ne postoji dovoljna politička podrška reformama javne uprave u BiH, niti usklađen pristup izradi politika i koordinaciji.

On je naveo da napredak ne postoji ni kada je riječ o slobodi izražavanja, na što utječu fizički i verbalni napadi na novinare, neriješena pitanja financijske stabilnosti javnih emitera i nedostatak transparentnosti kod vlasništva nad medijima.

Kad je riječ o ekonomskim kriterijima, iako je postignut određeni napredak, Sinno je upozorio na veoma visoku stopu nezaposlenosti mladih - od 62,3 posto.

Prema njegovim riječima, određeni napredak je postignut u funkcioniranju pravosuđa, ali su i dalje prisutni politički motivirani napadi, te veliki broj neriješenih predmeta pred sudovima i neodgovarajuće procedure za izvršenje sudskih presuda.

On je istaknuo da je neophodno spriječiti političke uticaje na pravosuđe.

Sinno je naglasio da je određeni napredak postignut i kada je riječ o borbi protiv korupcije, ali da su zakonodavni i institucionalni okvir i dalje slabi i neodgovarajući, a da je deklarativna podrška bez rezultata.

On je posebno je ukazao na fragmentiranost akcijskih planova i raširenost korupcije.

Određeni napredak postignut je i u borbi protiv organiziranog kriminala, ali su financijske istrage i dalje nedovoljno iskorištene.

Sinno je u svom obraćanju naveo i niz preporuka koje je potrebno realizirati kako bi uočeni nedostaci bili uklonjeni.

"Preporuke su upućene cijeloj BiH i očekujemo da one budu ispoštovane, a to zahtijeva koordinisan nastup. Ključno pitanje je poboljšanje strukturalnih reformi", poručio je Sinno.

On je naglasio da je BiH, pored navedenih primjedbi u izvještaju, ostvarila napredak u odnosu na prošlu godinu, posebno kada je riječ o mehanizmu koordinacije, adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ i Reformskoj agendi.

Prema njegovom mišljenju, kada je riječ o napretku BiH u europskim integracijama, bitne su sve institucije i skupštine u BiH.

Predsjedavajući Povjerenstva Nikola Lovrinović rekao je da je trend izvještaja o napretku BiH dobar, a da se proces prilagođavanja BiH SSP-u "zahuktava". On očekuje da Vijeće ministara BiH na osnovu ovog izvještaja sačini novi akcijski plan.

Lovrinović je najavio da će se ovaj izvještaj naći na dnevnom redu jedne od sljedećih sjednica Komisije.

Martin Raguž iz HDZ-a 1990 predložio je da se izvještaj nađe na sjednicama oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a možda i na njihovoj zajedničkoj sjednici.

"Treba pojačati ulogu parlamenata kao ključnog nadzornog elementa u provođenju reformi", naglasio je Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close