Obavještajni podaci

Europol upozorava na nove napade Islamske države u Europi

Vijesti / Flash | 02. 12. 2016. u 08:09 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europol je danas upozorio da će Islamska država najvjerojatnije izvesti nove napade na području Evropske unije, vjerojatno ciljajući zemlje članice koalicije predvođene SAD koja se bori protiv te ekstremističke organizacije u Siriji i Iraku.

"Podaci pojedinih obavještajnih službi ukazuju da postoji mogućnost da se u Evropi trenutno nalaze desetine osoba povezanih sa Islamskom državom koje su sposobne da izvrše terorističke napade", navodi se u izvještaju Europola.

Izvještaj je načinjen na osnovu informacija europskih obavještajnih službi za borbu protiv terorizma, a oslanja se i na izvještaje medija kao i ranije javne pozive lidera ID na napade, navodi AP, a prenosi Tanjug.

Europol ukazuje da ID ima veliki utjecaj na marginaliziranu omladinu, od kojih neki imaju mentalne probleme i koje potiču na izvođenje napada.

U izvještaju se ukazuje i na taktiku koju ta grupa koristi u Iraku i Siriji - kao što su automobili-bombe i upozorava da bi to mogli da upotrebe i u Europi.

Napadi u Francuskoj i Belgiji u posljednje dvije godine pokazuju da ekstremisti koji djeluju u ime ID mogu efikasno da planiraju složne napade, konstatira Europol.

Ističe se i da ekstremisti sada biraju druge "mekše" mete, umjesto simboličnih, kao što su vojska i policija, za šta je dokaz prošlogodišnji napad u Parizu.

Europol navodi da nasumični napadi imaju veoma snažan efekt po javnost i da se time ostvaruje jedan od glavnih ciljeva terorizma - ozbiljno zaplašiti narod.

U izvještaju se navodi da su europske obavještajne agencije suglasne da su "cyber sposobnosti terorističkih grupa još uvijek na niskoj razini", ali da ih ne treba isključiti.

Podsjeća se i na slučaj iz veljače kada je u Maroku spriječen najvjerojatniji napad ćelije Islamske država kemijskim ili biološkim oružjem, što je znak upozorenja da bi takvo oružje mogli da upotrebe i u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close