Nikom ništa

Europljani za Bljesak: Bez komentara o rezoluciji protiv europske rezolucije

Vijesti / Flash | 23. 03. 2017. u 07:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski predstavnici u BiH nemaju komentar na donošenje rezolucije u Zastupničkom domu Parlamenta BiH kojoj se odbija ideja federalizacije koja je spomenuta u europskoj rezoluciji u BiH.

Veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH, samo je kratko poručio kako sva pitanja o tome treba uputiti institucijama Bosne i Hercegovine.

Iz OHR-a, zamoljeni za komentar visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka, bili su za nijansu rječitiji.

''Rezolucija ukazuje na određena pitanja koja su već dugo otvorena i koja vlasti u Bosni i Hercegovini do sada nisu uspjele riješiti. To uključuje i provedbu određenih sudskih presuda'', poručeno je za Bljesak.info iz OHR-a.

Naime, rezolucija o osudi inicijative za federalizacijom države i entiteta ''čiji su ciljevi etnonacionalna podjela i snaženje separatističkih tendencija'' usvojena je u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta.

Za nju je glasovalo 70 prisutnih zastupnika bez glasova iz Klubova HNS-a HDZ-BiH i HDZ-a 1990. Usvajanju je prethodila žestoka rasprava i napuštanje sjednice hrvatskih zastupnika, a predlagač rezolucije Damir Mašić iz SDP-a BiH rekao je kako je ovo ''samo prvi korak''.
"Cilj ove Rezolucije je apsolutni mir i stabilnost u ovoj zemlji kao i zaustava pravljenja konflikta u BiH. Ovo što smo vidjeli je da HDZ vrlo jasno želi podjelu zemlje. Po prvi put smo imali vrlo otvorene stavove HDZ-a, neupakirane u diplomatske rukavice Dragana Čovića", rekao je i dodao kako je ''teća izborna jedinica preteča nečemu što se zove treći entitet i što vodi ovu zemlju u veću podjelu''.

Pohvalio se i činjenicom da ''dvotrećinska podrška u ovom parlamentu nije dugo iskazana iako ga ne brine činjenica da su predstavnici jednog naroda napustiti zasjedanje.

''Ne sjećam se kada je 70 zastupnika glasovalo jednoglasno za bilo što", dodao je Mašić.

Federacija je tako dobila rezoluciju protiv federalizacije, jednog od mogućih rješenja kojeg su izglasovali zastupnici u Europskom parlamentu u izvještaju o BiH koji ni po čemu nije obvezujući.

Bio je to, slažu se mnogi, novi svebošnjački ''sabor'', ovoga puta na federalnoj razini, poput onog ''sabora'' iz sarajevske Vijećnice koji je jednostrano donio odluku o propalom pokušaju revizije presude protiv Srbije u Haagu.

Stranka Hrvatski narodni savez BiH upozorila je kako je riječ o licemjerstvu ''jer je isti parlament još davne 1994. godine usvojio Izjavu o unutarnjem ustrojstvu Republike BiH na federalnim osnovana na cijelom teritoriju RBiH, a sada to pobijaju''.

Predstavnik kluba HDZ-a BiH Jozo Bagarić rekao je za portal Dnevnik kako je ''rezolucija je sigurno poruka Hrvatima i načinu na koji se promatra demokracija na području BiH, pogotovo Federacije''.

"Napuštanjem smo jasno kazali svoj stav. Ovdje se ne ulazi se u meritum rješenja koja se nude, odmah se proglašavaju separatizmom i napadom na BiH. Mi samo tražimo da pruže priliku, tražimo konstruktivnu raspravu, ali ovdje se sve što ima veze s Hrvatima ocrnjuje; federalizacija, regionalizacija…", rekao je Bagarić i dodao kako je Mašićeva rezolucija ''napad na Hrvate''.

Kopirati
Drag cursor here to close