Trese se stara dama

Europa u strahu: Stiže sezona izbora i referenduma

Vijesti / Flash | 08. 09. 2016. u 11:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrh EU u Bruxellesu i zagovornici čvršće europske zajednice suočavaju se s valom izbora i referenduma koji bi mogli potpuno promijeniti zemljopisnu kartu Europe i potencijalno označiti kraj Unije.

Nakon Brexita i odlaska Velike Britanije, koji je iz temelja uzdrmao EU, uskoro slijede ponovljeni predsjednički izbori u Austriji, na kojima se očekuje pobjeda desnice koja nema previše simpatija za današnji Bruxelles, a pogotovo za njegovu migrantsku politiku.

Norbert Hofer, kandidat Slobodarske stranke, vodi prema svim anketama, a odnos ove stranke prema EU je veoma uzdržan.

Nastavljen je veliki uzlet Alternative za Njemačku, koja je na lokalnim izborima u Saveznoj pokrajini Meklenburg - Zapadna Pomeranija preskočila vladajuće konzervativce Angele Merkrl.

Ono što je prestrašilo ne samo njemačke vlasti, već i EU jeste činjenica da je ta pokrajina matično izborno mjesto Angele Merkel, te da u njoj uopće nema većeg broja migranata, što je pokazatelj da Nijemci mijenjaju polako politički smjer.

Uskoro idu i izbori u španjolskoj pokrajini Baskiji, poznatoj po separatizmu, dok je sama Španjolska suočena s krizom vlade i novim izborima koje neće ništa riješiti, kako pokazuju ankete, prenosi Srna.

Takva nemoć Madrida sve više u Kataloniji i Baskiji izaziva otpor prema Španjolskoj i pojačava pozive za samostalnošću.

Poseban problem je referendum u Italiji u studenom, na kome veliki zagovornik EU i premijer Matteo Renzi želi progurati ustavne promjene.

Međutim, ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da će Renzi imati velikih problema da ostvari svoj cilj.

On želi pojednostaviti sustav odlučivanja i spriječiti mogućnost lakog izglasavanja nepovjerenja vladama, što je Italiju odavno učinilo politički vrlo ranjivom.

U slučaju njegovog pada, vlast bi mogao preuzeti Pokret "Pet zvjezdica", koji nije eurofanatičan.

Početkom listopada građani Mađarske na referendumu će odgovoriti na pitanje: "Želite li da EU dobije pravo da propisuje obvezno naseljavanje nemađarskih stanovnika u Mađarsku i bez pristanka mađarskog parlamenta?"

Odgovor na to pitanje, već sada je jasno, bit će većinski negativan i to znaju svi - od Mađara do političkih analitičara i Bruxellesa.

U Francuskoj, uz Njemačku, najvažnijoj članici EU, polako počinju pripreme za predizbornu trku na predsjedničkim izborima, a Marin le Pen, liderka Nacionalnog fronta, lako bi mogla ući u drugi krug.

Njezina stranka napreduje iz izbora u izbore, zagovarajući oštriji smjer prema izbjeglicama i doseljenicima. Njen potencijalni lider na desnici Nikola Sarkozy suočen je s nizom afera, koji bi mu mogli otežati kandidaturu.

Le Pen najavljuje da će smanjiti ovlasti EU, ukinuti euro, te jačati ulogu nacionalne države.

Njena glavna parola glasi: "Francusko državljanstvo zaslužuje onaj tko govori francuski, tko jede francuski i tko živi na francuski način".

Kopirati
Drag cursor here to close