MIG 29

Europa protiv ruskih krila u Srbiji

Vijesti / Flash | 23. 12. 2016. u 08:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

EU ne gleda blagonaklono na nabavku ruskih borbenih zrakoplova MIG-29 za Vojsku Srbije, a u Bruxellesu nastoje da pregovaračko poglavlje 31 o vanjskoj politici otvore već iduće godine kako bi mogli Srbiju uvjetovati tijekom preostalog razdoblja pristupnih pregovora, pišu Večernje novosti.

Izvor iz EU navodi za ovaj list kako se od Srbije neće odmah tražiti da se distancira od Moskve, ali će to, kako pristupni proces odmiče, sve više predstavljati problem u europskim integracijama.

List navodi da Bruxelles procjenjuje da će na "krilima" ruskih zrakoplova ojačati i politička linija Srbija-Rusija.

Kako je prenijela Srna, iz sjedišta NATO-a su za Novosti bili suzdržani u ocjeni ovog aranžmana, navodeći kako je to bilateralno pitanje Rusije i Srbije.

Glasnogovornica visokog predstavnika EU Maja Kocijančič rekla je da Bruxelles očekuje da Srbija postupa u skladu sa svojom europskom posvećenošću prema regionalnoj stabilnosti.

Ruski velepoalsnik u Beogradu Aleksandar Čepurin poručuje kako Rusija poštuje neutralnost Srbije, ali da su jaka vojska i gospodarstvo u porastu dobar temelj za diplomatska rješenja.

"Ne čudi me da se u takvom složenom trenutku Beograd obratio Rusiji za pomoć. I, Rusija je odgovorila pozitivno i prijateljski", rekao je Čepurin, navodeći kako je put srpskog premijera u Moskvu postao divan novogodišnji poklon za rusko-srpske odnose i da je za uspjeh pregovora osobno zaslužan Aleksandar Vučić.

Naveo je kako pitanja sigurnosti u današnjem svijetu zahtijevaju posebnu pažnju i da se Srbija analazi u složenoj regiji s gomilom suprotnosti, gdje se ponekad pojavljuju iskušenja da se problemi rješavaju na štetu interesa susjeda.

Čepurin je istaknuo kako rješavanje problema bez Srbije, a kamoli protiv Srbije, neće uspjeti, kao i da je "preoružavanje Srbije odavno potrebno".

Dodao je kako se nada da će sljedeća godina biti blistavo uspješna za rusko-srpske odnose.

Kopirati
Drag cursor here to close