Šarović

Europa od Srpske traži da ne vuče BiH u izolaciju

Vijesti / Flash | 10. 07. 2017. u 13:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Od Vlade RS-a zatraženo da ne vuče cijelu BiH u potpunu izolaciju'', rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Europske unije.

Rekao je kako je u Bruxellesu veoma loše odjeknula vijest o blokadi pristupa Bosne i Hercegovine transportnoj zajednici.

''Izravno je spomenuta Vlada Republike Srpske od koje se traži da ne vuče cijelu BiH u potpunu izolaciju'', rekao je Šarović.

Visoka predstavnice EU za zajedničku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini zatražila je da se opstrukcija vlasti RS-a prekine jer će BiH biti jedina zemlja koja neće pristupiti ovoj transportnoj zajednici.

Šarović je kazao da je i Srbiji napravljena loša usluga jer je Beograd izabran za sjedište transportne zajednice.

''Nemamo puno vremena da se stvari isprave, ali mi ćemo i dalje insistirati i tražiti od nadležnih vlasti da daju suglasnost za pristup BiH ovom važnom tijelu. U suprotnom, riskiramo da ostanemo bez značajnih sredstava i u ovoj oblasti'', istaknuo je.

Na današnjem sastanku u Bruxellesu razgovarano je o pretpristupnim strategijama nakon izvještaja Europske komisije za prošlu godinu, bilateralnim odnosima u okviru Sporazuma, ali i o aktualnim događanjima u BiH i na zapadnom Balkanu.

Sastankom je predsjedavala Mogherini, a izaslanstvo BiH predvodio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Istodobno, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak upozorio je da, ukoliko BiH bude izvan transportne zajednice zbog negativnog stava Vlade Republike Srpske, pravi se praktično jedna izolacija oko RS i BiH.

To se odnosi, pojasnio je, na brojne poslove, nove projekte te odobravanje grantova.

''Sve to će biti onemogućeno i bit će velika šteta'', rekao je Crnadak Feni.

Ocijenio je da osnivanje transportne zajednice, očigledno, jedna od najvažnijih stvari za EU, kada je u pitanju Summit u Trstu te da su bili prilično zatečeni kada su čuli da BiH neće u tome sudjelovati, jer Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku zbog eksplicitno negativnog stava Vlade RS-a, koja je rekla da je to za RS neprihvatljivo.

''Nažalost, ovdje se radi o jednom stavu da se odbija sve što dolazi s razine BiH makar to bilo korisno za RS'', rekao je Crnadak izrazivši nadu da će Vlada RS-a u narednim danima razmotriti ovo pitanje.

Kopirati
Drag cursor here to close