Donald Trump

Europa je napravila grešku primanjem izbjeglica, ne želim to Americi

Vijesti / Flash | 26. 01. 2017. u 08:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u srijedu da će "uspostaviti sigurne zone u Siriji" za sve izbjeglice koje bježe od nasilja u toj ratom pogođenoj zemlji, prenosi Hina.

Ustvrdivši da je Europa počinila golemu pogrešku prihvativši milijune izbjeglica iz Sirije i drugih bliskoistočnih kriznih žarišta, Trump je u razgovoru za NBC News rekao: "Ne želim da se to dogodi ovdje."

"Apsolutno ću uspostaviti sigurne zone u Siriji za ljude", dodao je Trump, ne pojašnjavajući svoju izjavu.

Prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid, očekuje se da će Trump zatražiti od Pentagona i State Departmenta da sastavi plan uspostave "sigurnih zona", a taj bi potez mogao dodatno zakomplicirati umiješanost SAD-a u sirijski građanski rat.

Taj nacrt izvršne zapovjedi koji čeka Trumpov potpis pokazuje da je nova administracija već pripremala taj korak koji je Trumpov prethodnih Barack Obama izbjegavao strahujući od potencijalnog uvlačenja SAD-a dublje u krvavi sirijski sukob, kao i od mogućeg sukoba američkih i ruskih zrakoplova na nebu iznad Sirije.

"Državno tajništvo, zajedno s Ministarstvom obrane, mora u roku od 90 dana sastaviti plan kojim bi se osigurale sigurne zone u Siriji i obližnjim regijama u kojima bi sirijski državljani izbjegli iz svoje domovine mogli čekati na sigurno zbrinjavanje, bilo povratkom u svoje domove ili potencijalnim odlaskom u treće zemlje", stoji u nacrtu.

Stvaranje sigurnih zona značilo bi znatno jačanje angažmana SAD-a u Siriji i veliki odmak od oprezne Obamine politike. Ako Trump odluči nametnuti zonu zabrane letenja, to bi zahtjevalo veliki angažman američkog zrakoplovstva, a zaštita civila na terenu mogla bi uključivati i angažman kopnenih snaga.

U dokumentu se međutim ne navode pojedinosti o tome kakve bi to bile sigurne zone, gdje bi se nalazile i tko bi ih štitio.

Kopirati
Drag cursor here to close