Slučaj Azerbajdžan

Europa istražuje Milicu Marković zbog korupcije

Vijesti / Flash | 01. 02. 2017. u 14:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komitet za pravne poslove, imunitet i institucionalna pitanja Vijeća Europe jednoglasno je usvojio Deklaraciju u kojoj se od Parlamentarne skupštine Vijeća Europe traži da osnuje neovisno tijelo koje bi provelo detaljnu istragu i utvrdilo postoje li slučajevi skrivene prakse koji pogoduju korupciji, objavila je BN televizija

Naime, više nacionalnih delegacija i članova Parlamentarne skupštine izrazilo je zabrinutost zbog teških optužbi koje se iznose u javnosti, pa je zatraženo da se pooštre pravila i uspostave efikasniji kontrolni mehanizmi koji bi spriječili da poslanici i izvjestioci pišu neobjektivne i pristrane Izvještaje.

Kao specijalni izvjestitelj Povjerenstva za društvena pitanja, zdravlje i održiv razvoj Vijeća Europe o situaciji u Sarsang vodnom bazenu u regiji Nagorno-Karabaha, Milica Marković je napravila po mišljenju mnogih pristran Izvještaj u korist Azerbajdžana. Marković je u više navrata boravila u Azerbajdžanu, ali iako je bila obvezna nijednom nije posjetila Armeniju i Nagorno-Karabah i čula stavove druge strane.

Rezolucija Milice Marković o stanju u Azerbajdžanu, koja je tijesnom većinom usvojena u Vijeću Europe, dovela je do povećanja napetosti i sukoba u ovoj regiji, a Armenija je u više navrata iznosila teške optužbe za korupciju i zatražila od Vijeća Europe da ispita pozadinu izvještaja i optužbe za korupciju.

BN televizija navodi kako je zanimljivo da je kao zastupnica SNSD-a u Zastupničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH, Milica Marković 2013. godine predložila Rezoluciju o podršci teritorijalnom integritetu Azerbajdžana, te osudila armenske zločine koji su počinjeni tijekom sukoba u spornoj regiji Nagorno-Karabaha.

Prethodno je talijanski parlamentarac i bivši predsjednik zastupničke grupe Europske narodne stranke Luca Volonte priznao da je primio mito od 2,4 milijuna eura od Azerbajdžanaca kako bi napravio pristran Izvještaj u njihovu korist.

Naime, Transparenyy Internacional, vodeća svjetska nevladina organizacija koja se bavi borbom protiv korupcije, zatražila je od glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjørna Jaglanda da istraži ozbiljne optužbe za korupciju pojedinih bivših i sadašnjih članova Vijeća koji su pripremili Izvještaje i Rezolucije u korist Azerbajdžana. Ovi slučajevi korupcije su poznati i kao "Kavijar diplomacija".

Zastupnička grupa socijalista u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, čiji je član i Milica Marković, izrazila je zabrinutost zbog medijskih natpisa i optužbi pojedinih članova Skupštine za korupciju, pa je pokrenula inicijativu i zatražila da se provede neovisna istraga u koju bi bio uključen i GRECO.

Sljedeća sjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe trebala bi se održati u travnju, a glavni tajnik Vijeća Europe do tada treba pripremiti Odluku o osnivanju Posebnog neovisnog istražnog tijela koje treba ispitati i ovaj slučaj.

Kopirati
Drag cursor here to close