Mitrovički okrug

EULEX policija nepoželjna na sjeveru Kosova

Vijesti / Flash | 16. 04. 2014. u 17:42 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih općina, gradonačelnici sa sjevera Kosova, predstavnici lokalnih samouprava i načelnik mitrovičkog okruga priopćili su večeras da otkazuju suradnju Eulex policiji, a njene pripadnike proglasili su "nepoželjnim" na sjeveru pokrajine zbog sve učestalijih uhićenja Srba, prenosi Tanjug.

"Posljednja akcija u kojoj je naš sugrađanin praktično otet kada je krenuo na posao, kao i sada već učestala praksa automatskog određivanja pritvora do 30 dana svima koje Eulex policija privede, nalaže nam da saslušamo zahtjeve i glas naroda i da otkažemo suradnju Eulex policiji i proglasimo ih za nepoželjne na teritoriji općina Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan", navodi se u priopćenju.

"Uskoro će se vjerojatno postaviti i pitanje kapaciteta pritvorske jedinice u Kosovskoj Mitrovici ukoliko se ovakva praksa nastavi, a svaki građanin bit će potencijalni svjedok, čiji će status biti promijenjen u osumnjičeni onog trenutka kada ga policija Eulexa otme", navodi se u priopćenju.

Sa uhićenjima, kako se upozorava, treba prestati dok se ne stvore uvjeti za provođenje vladavine prava, odnosno dok se ne završi integracija srpskih sudaca.

Potpisnici priopćenje poručuju "da ne žele da budu sudionici ovakvog sustava vrijednosti koji kreiraju centri moći i nejasne vladavine zakona suprotno volji naroda".

"Uvijek smo podržavali provođenje vladavine prava, bili podrška svakom smislenom procesu koji se tiče poboljšanja standarda i života našeg naroda, ali nikada nećemo podržati i prihvatiti ono što nema smisla, što ugrožava prava naših građana i izaziva opće uznemirenje i tenzije", navodi se u priopćenju.

Kako se navodi, iza ovog priopćenje stoje gradonačelnici, predsjednici skupština i predsjednici privremenih organa općina Kosovska Mitrovica, Leposavić Zubin Potok i Zvečan, načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga i Upravljački tim za uspostavljanje ZSO.

 

Kopirati
Drag cursor here to close