Epskih razmjera

Eugen Ćubela: Od početka godine u HNŽ smo imali preko 2.000 požara

Vijesti / Flash | 28. 08. 2017. u 16:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eugen Ćubela, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije, prilikom posjete Čapljini rekao je novinarima kako je od početka godine u ovoj županiji zabiljeeno 2.000 požara.

''Do danas smo zabilježili preko 2.000 požara, a ta brojka iz dana u dan raste. Ipak, ovo nije jedna od najgorih godina - sličnu situaciju imali smo 2007. godine, pa 2012. godine, i ja sam siguran da ovo rade piromani za koje jamčim da se probude svakih pet godina i uživaju u tome što rade'', rekao je Ćubela.

Istaknuo je kako je ove godine simptomatično to što je cijeli južni dio županije bio u plamenu u isto vrijeme.

''Zadnjih dvadeset dana konstantno smo na terenu gdje naši ljudi ulažu ogromne napore u gašenje požara. Počevši od Ravnog, Neuma, Čitluka, Stoca, Mostara - čitav južni dio nam je bio u plamenu, a simptomatično je što se požari javljaju u kasnim noćnim satima pa moramo ulagati dodatne napore da trupe prebacujemo i po noći iz jednog mjesta u drugo da pomažu jedni drugima'', rekao je Ćubela.


Eugen Ćubela, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ (Foto: Bljesak.info)

Dodao je kako je Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije od 2012. godine uvelike pomogla u materijalno-tehničkom opremanju vatrogasnih postrojbi i civilnih zaštita u općinama, posebice preko projekta HOLISTIC, gdje su nabavili kamere za rano otkrivanje požara, koje su postavljene u Neumu, Ravnom i Čapljini.

''To su kamere koje otkrivaju požar na 15 kilometara i u svakom trenutku možemo znati gdje se događa požar. Ipak, džaba nam sva ta oprema ako postoji opasnost od kontaminiranog zemljišta, odnosno ako gori na područjima gdje su sumnjiva zemljišta, gdje se zbog mina zaostalih iz rata ne smije prići nogom. U tim trenutcima u kooridnaciji sa lokalnom i županijskom razinom vlasti šaljemo zahtjev Oružanim snagama koje nam omažu helikopterima koliko mogu'', dodaje Ćubela.

Tvrdi kako je nephodno da Hercegovačko-neretvanska županija ima svoju letjelicu za gašenje požara.


Posljedice požara u Čapljini - šuma u Gradini iznad grada (Foto: Bljesak.info)

''BiH ima samo dva helikoptera, i upravo zbog toga mi smo Odlukom Vlade dobili suglasnost da krenemo u projekt nabave letjelice za našu županiju. Smatram da je to air tractor koji bi zadovoljio naše potrebe. On je upola manji od kanadera, i takva nam letjelica treba, jer kanader ima takve performanse da mu trebaju jezera i te veće vodene površine, kao i posebno obučeni piloti, što mi nemamo. S druge strane, air tractor bi zadovoljio naše potrebe i mogao bi djelovati u roku od pola sata u našoj zupaniji , jer se početni požar može ugasiti sa šoljom vode, međutim ako se to ne uradi na vrijeme, džaba kasnije i helikopteri i sve, što je primjer ovog požara u Čapljini'', rekao je Ćubela.

Na upit novinara kolika je vrijednost letjelice koja se planira nabaviti, kazao je kako je Uprava formirala Povjerenstvo koje će do 14. listopada predsjedniku Vlade dostaviti izvješće o kojoj se letjelici radi, njenim karakteristikama, koliko bi koštala, koliko bi koštala posada, gdje bi letjelica bila smještena...

Kopirati
Drag cursor here to close