Ništa od pomoći

EUFOR odgovorio Komšiću: Ne posjedujemo opremu za gašenje požara iz zraka

Potvrdili su da su primili pismo kojim je zatražen angažman njihovih zračnih snaga za gašenje požara te su naglasili da nemaju opremu za tu svrhu.
Vijesti / Flash | 13. 08. 2021. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zatražio od EUFOR-a da pomogne u gašenju šumskih požara iz zraka, iz EUFOR-a su odgovorili da ne posjeduju opremu za tu vrstu gašenje požara.

Potvrdili su da su primili pismo kojim je zatražen angažman njihovih zračnih snaga za gašenje požara te su naglasili da nemaju opremu za tu svrhu.

"Uzimajući u obzir mandat prema važećoj Rezoluciji 2549 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), glavni zadatak EUFOR-a je održavanje sigurnog i stabilnog okruženja. U skladu s tim mandatom, EUFOR ne posjeduje posebnu opremu za gašenje šumskih požara iz zraka", obrazložili su.

Kako su naglasili, spremni su da pruže podršku protupožarnim službama tako što bi obavili izviđanje terena iz zraka, kako bi se utvrdile lokacije požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu, ako je to potrebno.

Podsjetimo, Komšić je zatražio reakciju EUFOR-a, jer član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) odbija se izjasniti na telefonskoj sjednici o tome može li se angažirati helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Prema pravilima, za običan angažman helikoptera Oružanih snaga mora se pitati Predsjedništvo. Zakazuje se uglavnom izvanredna telefonska sjednica i čeka se pristanak sva tri člana da bi helikopter poletio u pomoć.

Kopirati
Drag cursor here to close