general-pukovnik

EUFOR: Mađarski brigadni general dužnost predao rumunjskom kolegi

Svečanost primopredaje dužnosti načelnika stožera EUFOR-a
Vijesti / Flash | 17. 05. 2023. u 16:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U bazi Butmir danas je održana svečanost primopredaje dužnosti načelnika stožera između brigadnog generala Zoltána Somogyija iz Mađarskih obrambenih snaga i brigadnog generala Ovidiua Lungua iz Oružanih snaga Rumunjske.

Svečanosti su nazočili veleposlanik Rumunjske u Bosni i Hercegovini Anton Păcureţu, veleposlanik Mađarske Krisztián Pósa, načelnik Glavnog stožera Mađarskih obrambenih snaga general-pukovnik Dr. Gábor Böröndi, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije general-bojnik Ivica Jerkić, zapovjednik Operativnog zapovjedništva OS BiH general-bojnik Radovan Ilić.

Brigadni general Somogyi vršio je dužnost načelnika stožera EUFOR-a od svibnja 2022. godine, dosljedno radeći na osiguranju jedinstva napora u svim odjelima zapovjedništva i postrojbama EUFOR-a.

Foto: PR / Primopredaja dužnosti načelnika stožera EUFOR-a

Tijekom svečanosti brigadnom generalu Somogyiju dodijeljen je Spomen-križ za mirovnu misiju u Bosni i Hercegovini Ministarstva obrane Italije, Medalja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike za EUFOR- ovu operaciju Althea te zahvalnica zapovjednika EUFOR-a za njegovu izvanrednu službu i predanost.

Obraćajući se skupu, dosadašnji načelnik stožera EUFOR-a brigadni general Somogyi zahvalio se zapovjedniku EUFOR-a general-bojniku Helmutu Habermayeru, zapovjednici NATO stožera Sarajevo brigadnoj generalici Pameli McGaha, zamjeniku načelnika Zajedničkog stožera OSBiH za operacije general-bojniku Ivici Jerkiću te svojim kolegama iz EUFOR-a na potpori i prijateljstvu tijekom čitave njegove misije.

Također je novom načelniku stožera EUFOR-a brigadnom general Lunguu poželio uspjeh na novom poslu.

Na kraju je izjavio: “Svim stanovnicima Bosne i Hercegovine želim sve najbolje. Čvrsto vjerujem da oni zaslužuju naprednu, prosperitetnu i mirnu budućnost.”

Tijekom svečanosti razmijenjeni su amblemi načelnika stožera, simbolizirajući primopredaju nadležnosti.

Novi načelnik stožera EUFOR-a brigadni general Lungu obratio se skupu, izjavivši: “Posebno sam uzbuđen zbog potencijala suradnje s našim partnerima u Bosni i Hercegovini. Uz posvećenost, potporu, predanost i, što je najvažnije, zajedničke napore možemo postići trajni mir i stabilnost u ovoj regiji.”

U svom govoru zapovjednik EUFOR-a general-bojnik Habermayer izrazio je zahvalnost brigadnom generalu Somogyiju na posvećenosti EUFOR-u i potpori koju je pružio zapovjedniku EUFOR-a i njegovom prethodniku, te izjavio: “Osobno sam svjedočio vašoj sposobnosti za inovaciju i pokretanje promjena, tako da sam siguran da će Mađarske obrambene snage biti značajno ojačane vašim povratkom.”

Zapovjednik EUFOR-a izrazio je brigadnom generalu Lunguu dobrodošlicu u misiju, rekavši: “Vaše znanje i iskustvo će biti od neprocjenjive vrijednosti i znatno će utjecati na operativnu učinkovitost EUFOR-a.”

Kopirati
Drag cursor here to close