Velika zabrinutost

EU zatražio od Poljske da ukine kontroverznu reformu pravosuđa

Vijesti / Flash | 19. 07. 2017. u 14:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija pozvala je u srijedu poljsku desničarsku vladu da ukine kontroverznu reformu pravosuđa, izražavajući "duboku zabrinutost" da bi to moglo ugroziiti slobodu sudova.

Tijekom izvanredne sjednice posvećene toj temi u Bruxellesu, europski povjerenici su također raspravljali o neuobičajenoj opciji suspendiranja poljskog glasačkog prava u 28-članom bloku, priopćeno je iz Europske komisije.

Poljska vlada je posljednjih dana suočena s prosvjedima nakon što je proteklog tjedna objavila namjeru da reformira kompletan pravosudni sustav, u potezu koji je također izazvao sukob s Bruxellesom.

''Nedavne mjere koje su uvele poljske vlasti u pravosudnom sustavu značajno pojačavaju prijetnju vladavini zakona u Poljskoj'', izjavio je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

U pruopćenju iz Europske komisije također se izražava "duboka zabrinutost jasnim rizikom po nezavisnost pravosuđa u Poljskoj".

Komisija traži od poljskih vlasti da stave na čekanje nove zakone i da se angažuju u aktualnom dijalogu o vladavini zakona s potpredsjednikom Timmermansom, navodi se u priopćenju.

Ukoliko se provedu u trenutnoj formi, ti zakoni bi imali značajne negativne posljedice po nezavisnost pravosuđa i pojačali bi sistematsku prijetnju vladavini zakona u Poljskoj, dodaje se u priopćenju iz Europske komisije, prenosi agencija AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close