Strah od Rusije

EU u Varšavi raspravlja o jačanju istočnog krila NATO-a

Vijesti / Flash | 22. 07. 2014. u 09:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski okuplja u utorak u Varšavi šefove država istočnoeuropskih članica EU u želji da zajedno na jesenjem summitu NATO-a organiziraju jačanje njegovog istočnog krila zbog sukoba u Ukrajini i straha od daljih poteza Rusije.

''Stalo mi je da formuliramo zajednički stav država srednje i istočne Europe za summit NATO-a početkom rujna u Walesu. Između ostalog, da se izvuku dalekosežne pouke iz činjenice da je Rusija u posljednje četiri godine povećala financije za svoje oružane snage za 100 posto, što je donijelo efekte na Krimu, ali i u istočnoj Ukrajini'', rekao je uoči summita poljski predsjednik.

Poziv za ovo okupljanje predsjednici baltičkih zemalja, Višegradske četvorke (uz Poljsku, Mađarska, Češka i Slovačka), Rumunije i Bugarske dobili su prije obaranja malezijskog civilnog aviona nad istočnom Ukrajinom.

''Razjašnjavanje svih okolnosti tog nečuvenog i sramnog čina, koji sve češće nazivamo aktom terora, potrajat će dugo. Ali već sada, po reakcijama, prema okolnostima koje su do sada objavljene, možemo također ukazati na onoga tko snosi odgovornost za tu nevjerojatnu dramu'', rekao je Komorovski u ponedjeljak, na sastanku s poljskim veleposlanicima u svijetu, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close