Europski put

EU traži od Srbije da se odrekne imovine telekoma na Kosovu

Vijesti / Flash | 05. 10. 2016. u 12:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor srbijanskog Ureda za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u srijedu kako je pred Srbiju stavljen ultimatum da se odrekne imovine Telekoma Srbije na Kosovu.

Prošloga tjedna u Bruxellesu službeni Beograd i Priština vodili su se pregovore o sektoru telekomunikacija, a po Đurićevim riječima, preko noći se dogodilo "nešto vrlo čudno i papir koji je stajao pred nama potpuno je promijenjen".

"Od nas se traži da se odreknemo naše imovine kad je riječ o telekomunikacijama, ali i još mnogo gore, da se odricanjem imovine kad je riječ o Telekomu Srbija složimo s time da sva naša imovina na Kosovu i Metohiji više nije naša već da pripada institucijama samoproglašene, nelegalne, lažne države u Prištini", rekao je Đurić.

Dodao je kako je za njega taj ultimatum neprihvatljiv te da će, ako Vlada Srbije drukčije odluči, biti primoran napustiti dužnost glavnog pregovarača s Prištinom i direktora Ureda za Kosovo i Metohiju, javio je Tanjug.

"Uvjeren sam, iako moram kazati da smo se svi zajedno borili za to da naši argumenti u razgovorima i s predstavnicima Europske unije i s predstavnicima Prištine prevladaju, da ovakvi uvjeti nisu prihvatljivi", rekao je Đurić.

Po njegovim riječima, u slučaju da prođe takav dogovor za sektor telekomunikacija, uspostavio bi se presedan pa bi se takav model preslikao i na energetiku.

"Po istom modelu bi nam oteli i Gazivode i druge elektroenergetske potencijale i drugu društvenu i državnu imovinu. Dakle, ili da to prihvatimo tako kako je ponuđeno ili nema ništa od eurointegracija, nema nastavka otvaranja poglavlja i svega ostalog, to je nešto što se iz podteksta vrlo jasno vidi", kazao je Đurić.

Glavni pregovarač Beograda smatra kako je Srbija stavljena pred nemoguć izbor da bira između vitalnih nacionalnih interesa i nastavka europskog puta.

"Ukoliko bi došlo do toga da Srbija prihvati po meni neprihvatljive uvjete, odnosno da vlada prihvati ovo, znajući da time ni najmanje ne olakšavam položaj predsjedniku vlade koji je, također, ovim bremenom veoma pritisnut, ja kao netko tko ga je najviše savjetovao da ovakve uvjete ne možemo prihvatiti, ne bih mogao ostati tu gdje jesam i ne bih mogao nastaviti baviti poslom kojim se bavim", upozorio je Đurić, dodavši kako je on uvijek podržavao Aleksandra Vučića, i kao predsjednika Vlade i kao predsjednika SNS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close