Odaju priznanje

EU se pridružje autohtonim narodima u veličanju njihovog kulturnog naslijeđa

Vijesti / Flash | 09. 08. 2014. u 10:48 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 9. kolovoza - Svjetskog dana autohtonih naroda, glasnogovornik visoke predstavnice i potpredsjednice Europske komisije Catherine Ashton izjavio je da se danas pridružuju autohtonim narodima u veličanju njihovog kulturnog naslijeđa i odaju priznanje ogromnom doprinosu koji su njihovi običaji i znanja dali svjetskoj kulturnoj baštini.

Navedeno je Europska unija nastavlja nepokolebljivo podržavati Deklaraciju Ujedinjenih naroda o pravima autohtonih naroda iz 2007. godine, te da prava autohtonih naroda, kao što je definirano u UNDRIP-u, čine sastavni dio politike EU u oblasti ljudskih prava.

''EU naglašava važnost uspješne realizacije Svjetske konferencije o autohtonim narodima koja će biti održana u rujnu ove godine. Mi nastavljamo sudjelovati u diskusijama i podržavamo sudjelovanje delegata autohtonih naroda s ciljem da se UNDRIP pretoči u konkretno djelovanje i donese promjene na terenu - priopćeno je.

Također, istaknuta je važnost angažiranja autohtonih naroda u razradi agende za globalni razvoj nakon 2015.

''Europska unija daje financijsku podršku projektima civilnog društva, zastupnicima autohtonih naroda u tijelima UN-a, te relevantnim aktivnostima Međunarodne organizacije rada. U okviru Evropskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava, u 2014. Euvropska unija će sa pet miliona eura financirati nove projekte koji nastoje promovirati prava autohtonih naroda'', navedeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close