Pomoć svih članica

EU prvi put aktivira članak 42.7 - reakcija na agresiju

Vijesti / Flash | 17. 11. 2015. u 13:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian zatražio je službeno pomoć članica Europske unije zbog oružane agresije na tu zemlju. To je prvi put da se tako nešto događa od potpisivanja Lisabonskog sporazuma, a više detalja bit će priopćeno tijekom dana.

"U Bruxellesu smo se upravo pozvali na članak 42.7", objavio je Le Drian na Twitteru.

U pitanju je aktivacija članka 42.7 u kome se navodi da su sve članice EU u obavezi da "pruže pomoć i asistiraju na svaki raspoloživ način" u slučaju da je neka zemlja članica žrtva oružane agresije na svojoj teritoriji.

"Francuska traži od europskih partnera bilateralnu podršku u borbi protiv Daesha u Iraku i Siriji, kao i pojačano vojno učešće drugih članica u operacijama u kojima Francuska već sudjeluje", rekao je izvor iz Bruxellesa agenciji AFP, prenosi Federalna TV.

Kako prenosi "Guardian", Le Drian je naveo da bi partneri pomogli ili učešćem u operacijama u Siriji i Iraku ili pružanjem podrške na drugim mjestima, kako bi se rasteretila vojska Francuske.

"Francuska ne može sama", rekao je Le Drian kolegama u Bruxellesu. Visoka predstavnica EU zadužena za sigurnost i vanjsku politiku Federica Mogherini rekla je da je u pitanju "politički čin i politička poruka".

Iako postoje spekulacije, Francuska se još nije pozvala na članak 5. Sporazuma o NATO-u, koji jamči vojnu pomoć savezniku koji je napadnut. I članak 42.7 iz Ugovora o Europskoj uniji i članak 5. Sporazuma o NATO podrazumijevaju da je u pitanju pravo na samoobranu, u skladu sa člankom 51. Povelje Ujedinjenih naroda.

NATO je aktivirao članak 5. samo jednom - nakon napada na New York 11. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close