Problemi

EU narednog tjedna očekuje nastavak razgovora o odluci 'Sejdić-Finci'

Vijesti / Flash | 04. 02. 2014. u 08:28 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija (EU) će nastaviti da podržava dijalog domaćih subjekata u traženju rješenja za odluku "Sejdić-Finci“ i u narednim tjednima očekuje se nastavak razgovora na najvišoj razini - priopćeno je danas nakon sastanka predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića i šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) Petera Sorensena.

Radojičić je izrazio skepsu da će, u svjetlu sve oštrijih predizbornih sučeljavanja političkih partija i nepostojanja suglasnosti o načinu izbora članova Predsjedništva BiH u Federaciji BiH, to biti moguće postići.

Tijekom susreta je bilo riječi i mogućem dogovoru o mehanizmu koordinacije o europskim pitanjima u BiH.

Radojičić i Sorensen su pozdravili početak Twining projekta EU za parlamente u BiH, koji "kreće" ovog tjednsa i koji će doprinijeti osposobljavanju parlamenata za proces europskih integracija.

Narodna skupština Republike Srpske bila je inicijator ovog projekta, koji će, kako se očekuje, u naredne dvije godine doprinijeti jačanju kapaciteta parlamenta RS za europska pitanja.

Radojičić i Sorensen razmijenili su mišljenja o pitanjima iz domena javnih emitera, kako o pitanju zakonodavstva, tako i o sporom napretku u digitalizaciji.

S žaljenjem je konstatirano da nalazi inspekcije EU, koja je nedavno obišla proizvođače mlijeka u BiH, još nisu povoljni da bi omogućili izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na tržište EU.

Bilo je riječi o problemima u obrazovanju, organizaciji nacionalne grupe predmeta, ali i potrebi refokusiranja obrazovnog sustava na praktične sposobnosti đaka i studenata i usklađenosti sa potrebom zapošljavanja.

Radojičić i Sorensen razgovarali su i o fazi obrade podataka rezultata popisa u BiH, za što EU i dalje pruža stručnu pomoć.

Dodik: Problem u nemogućnosti postizanja dogovora u Federaciji 

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je danas da je RS ponudila aktivan i adekvatan odgovor na pitanje implementacije odluke "Sejdić-Finci" te da je problem nemogućnost postizanja dogovora među političkim faktorima u Federaciji BiH.

Dodik je o ovome razgovarao u Banja Luci s šefom Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom.

Razmijenili su mišljenja i o aktualnim pitanjima u RS-u i BiH, priopćeno je iz Ureda entitetskog predsjednika.

Kopirati
Drag cursor here to close