Gyorge Ivanov

EU je isto što i Titova Jugoslavija

Vijesti / Flash | 07. 05. 2017. u 06:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Makedonije Gyorge Ivanov izjavio je u Istanbulu kako Europska unija pada na ispitu po pitanju Makedonije. "Dok EU, s jedne strane, promovira ljudska prava, zaštitu vlastitog identiteta i druga prava, ta pravila za Makedoniju ne važe", rekao je Ivanov, javlja agencija Anadolija.

Ivanov je boravio u Istanbulu, gdje se obratio na Forumu o globalnog liderstvu 2017. u organizaciji Sveučilišta Bahcesehir. U svom govoru osvrnuo se na period Osmanskog carstva, te kazao kako su tokom osmanskog razdoblja različite vjere, različiti jezici i rase stoljećima živjele zajedno, no kako to Europljani još uvijek nisu shvatili.

Naglasio je kako danas postoji pisani trag za posljednjih tri tisuće godina povijesti čovječanstva, te da je 2.700 godina od toga proteklo u ratovima.

"Svijet je u globalnom smislu u miru živio 300 godina. Tu smo suočeni s jednim paradoksom. Možemo vidjeti da su najduže godine mira zabilježene na Balkanu, Kafkazu i Bliskom istoku", istakao je Ivanov.

Dalje je kazao kako Europska unija, isto kao i Titova Jugoslavija, predstavlja projekt mira, no, istaknuo je, kako EU ne uspijeva pronaći rješenje u kriznim razdobljima.

"Sve je perfektno dok traje mir. EU, kao što je to imala i Jugoslavija, ima problem nepostojanja metoda za krizu", rekao je Ivanov, navodeći primjere Grčke, Ukrajine, te probleme borbe protiv terorizma.

Istaknuo je, također, kako njegova zemlja Makedonija donijela odluku za pristupanje EU-u, no, zbog stavova Unije, još uvijek nije uspjela ući na ta vrata. Isto tako, naglasio je kako njegova zemlja čini sve da postane članica NATO-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close