Stier

EU: Izborni zakon u BiH se mora promijeniti do lipnja

Vijesti / Flash | 06. 03. 2017. u 18:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a slažu se da se EU treba jače angažirati na prostoru jugoistoka Europe, te su podržali hrvatsko stajalište da je potrebno potaknuti odgovorne u BiH da do lipnja dogovore promjene izbornog zakona, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, a prenosi Hina.

Glavni naglasak na BiH

Ministar Stier je rekao da je svoje kolege izvijestio o svom prošlotjednom posjetu Sarajevu zajedno s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom, o neformalnom ministarskom sastanku SEECP-a u Zagrebu te o inicijativi Jadranska trilaterala kojom se podržava europski put Albanije i Crne Gore.

''Glavni naglasak sam stavio na Bosnu i Hercegovinu i sa zadovoljstvom mogu reći da su kolege podržale naš stav da je potrebno dodatno ohrabriti kolege u BiH da do lipnja dogovore promjene izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda BiH iz prosinca prošle godine'', rekao je Stier.

Stier je rekao da je Mogherini spomenula pitanje izbornog zakona u BiH. Dakle, to je doista uočeno kao važna tema za stabilnost BiH, rekao je Stier, a prenosi Hina.

Ustavnost Izbornog zakona

Ustavni sud BiH je u prosincu 2016. ocjenjujući ustavnost odredbi Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbor izaslanika u gornji nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH rekao da su zakonska rješenja prema kojima se vrši popunjavanje Doma naroda Federacije BiH u suprotnosti s Ustavom BiH, odnosno s načelom konstitutivnosti tri naroda.

Prema sadašnjim odredbama su u praksi Bošnjaci osim što su mogli izabrati sve izaslanike u bošnjački klub, mogli izabrati iz županija s bošnjačkom većinom i jednu trećinu izaslanika u hrvatski klub i tri četvrtine izaslanika u srpski klub Doma naroda Parlamenta FBiH te tako bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba uspostaviti izvršnu vlast u Federaciji BiH što se i dogodilo u dva mandatna razdoblja kada je formirana vlast Alijanse i Platforme.

Na upit što Hrvatska i Srbija mogu učiniti na smirivanju napetosti u regiji, Stier je istaknuo transformacijski učinak pristupnih pregovora, jer, kako je rekao, reforme koje provode zemlje u postupku pristupnih pregovora, pomažu ne samo tim državama, nego pridonose stabilnosti cijeloga prostora jugoistoka Europe, a zemlje članicu su tu da pomognu svojom ekspertizom i potporom reformama.

Stier se osvrnuo i na stanje u Makedoniji, koje se sve više komplicira.

"EU ne želi dolijevati ulje na vatru nego na konstruktivan način potaknuti stabilnost u Makedoniji i cijelom prostoru", poručio je šef hrvatske diplomacije.

Dvije države pred raspadom, tri u krizi...

Podsjetimo, danas je i slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak dao izjavu, navodeći kako Europska unija postaje sve manje ozbiljan sugovornik kada je riječ o pitanjima njenog proširenja.

"EU postaje sve manje ozbiljan sugovornik kada je riječ o proširenju. Mi smo sa zapadnog Balkana istupili i riječju i djelom te tek sada vidimo koje su posljedice - imamo dvije države koje su pred raspadom i tri koje su u dubokoj političkoj krizi. A razlog je taj što EU nije ispunila svoju lidersku ulogu, kao strana u dijalogu koja treba pružiti perspektivu tim zemljama", rekao je Lajčak prije početka sastanka ministara vanjskih poslova koji na dnevnom redu imaju i raspravu o stanju u zemljama jugoistočne Europe.

Podsjetimo, u Bruxellesu se u ponedjeljak održao sastanak Vijeća za vanjske poslove, na kojem su se okupili ministri vanjskih poslova zemalja članica te ministri obrane. Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izvijestila je europske ministre o posjetama Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji.

"Ja sam izvijestila ministre na sastanku o posjeti regiji. Postojala je jasna poruka u regiji. Radi se o potrebi da se radi zajedno na agendi socijalne i ekonomske reforme", kazala je Mogherini ranije.

Kopirati
Drag cursor here to close