Novi problemi

EU i Turska zamrznule razgovore o članstvu

Vijesti / Flash | 25. 05. 2017. u 15:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u četvrtak se sastao s visokim dužnosnicima Europske unije radi razgovora o turskom dosijeu ljudskih prava nakon oštrih neslaganja između Ankare i Bruxellesa oko brojnih tema.

EU je izrazila zabrinutost zbog otpuštanja i uhićenj desetaka tisuća vojnika, policajaca, prosvjetnih radnika i civilnih službenika od propalog vojnog udara prošlog srpnja. Također je kritizirala izmjene u turskom ustavu - podržane na referendumu - koje značajno šire Erdoganove ovlasti.

Turska je, sa svoje strane, optužila EU da oteže pregovore oko turskih nastojanja da se pridruži bloku. Razgovori su sada peraktično zamrznuti a Erdogan je sugerirao da bi se Ankara mogla udaljiti od EU.

''Raspravljali smo o potrebi za suradnjom. Postavio sam pitanje ljudskih prava u središte naših rasprava s Erdoganom'', objavio je čelnik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru nakon sastanka, ali nije pružio dodatne detalje.

Erdogan je pozirao fotoreporterima s Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, ali je atmosfera bila hladna i oni nisu izmjenili kurtoazne izjave, u kontrastu s neformalnom konverzacijom dužnosnika EU tijekom ranijih susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Erdogan, koji također nije davao nikakve izjave nakon sastanka s Tuskom i Junckerom, trebao bi nazočiti sastanku šefova država i vlada NATO-a koji će kasnije biti otvoren, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close