Selim Yanel

EU i NATO ostaju ključni partneri Turske

Vijesti / Flash | 10. 08. 2016. u 17:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija i NATO ostaju ključni partneri Turske usprkos njenom približavanju s Rusijom, a razlike s EU oko provedbe sporazuma o bavljenju migrantima mogu uskoro biti izglađene, izjavio je u srijedu turski veleposlanik u EU.

Diplomat Selim Yenel izjavio je u intervjuu za Reuters da je Ankara spremna promijeniti antiterorisrtički zakon kako je tražio Bruxelles, i moguće je da neće ponovo uvesti smrtnu kaznu, potez za koji čelnici EU tvrde da će okončati pregovore o pridruženju bloku.

''Ništa se nije promijenilo'', izjavio je Jenel, odbacujući zapadne brige da bi sastanak između turskog predsjuednika Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao nagovjestiti preokret u turskoj politici prema Moskvi.

Erdogan se sastao s Putinom u utorak u blizini St Petersburga, u prvoj posjeti inozemstvu turskog čelnika od propalog vojnog udara 15. srpnja i čistki koje su zategnule turske odnose sa Sjedinjenim Državama i Europom.

Yenel je pokušao pružiti uvjeravanja europskim partnerima oko sporazuma o izbjeglicama koji je okončao priliv mnigranata u Europu preko Turske, za koji su turske vlasti upouzorile da bi mogao propasti ukoliko EU ne omogući bezvizni režim za nositelje turskih putovnica.

Prije pristanka na viznu liberalizaciju, Briuxelles želi da Turska ublaži svoj antiteroristički zakon, skoro nepremostivi zahtijev za Ankaru posebno nakon propalog puča.

''Nismo rekli da smo zatvorili vrata. Rekli smo da ako promjene koje se traže od nas ne spriječavaju našu borbu protiv terorizma, mi ćemo ih razmotriti'', izjavio je Yenel, zuzimajući pomirljiviji ton.

Podsjetimo, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan prilikom posjeti Rusiji izjavio je kako vjeruje da će dvije zemlje ovim, ali i koracima koje će napraviti u budućnosti ući u posve drugačiju fazu u odnosima.

Inače, sastanak u ruskom gradu ST. Petersburgu posvećen je obnovi veza između Rusije i Turske, dok su Ankara i Moskva okončale višemjesečne napetosti u odnosima u lipnju kada je Erdogan uputio pismo Putinu, u kome upućuje ispriku zbog obaranja ruskog bombardera iznad Sirije u studenom, prenosi Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close