52% glasova

Erdoganova stranka osvojila najviše zastupničkih mandata

Vijesti / Flash | 01. 11. 2015. u 16:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Turskoj su danas održani prijevremeni parlamentarni izbori, a prema prvim preliminarnim rezultatima prebrojanih 70 posto biračkih listića u vodstvu je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) sa osvojenih 51,65 posto glasova ili 327 zastupničkih mjesta u skupštini, javlja Anadolu Agency (AA).

Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) objavila je preliminarne rezultate koji se odnose na 70 posto prebrojanih glasova. U tijeku je prebrojavanje i ostatka biračkih listića.

AK Partija je osvojila 327 zastupnički mandat, dok je najjača opozicijska Republikanska narodna partija (CHP) osvojila 22,78 posto glasova ili 123 stolice u skupštini od ukupno 550 članova.

Opozicijska Partija nacionalnog pokreta (MHP) dobila je 11,46 posto glasova ili 44 zastupnička mjesta, a prokurdska ljevičarska Narodna demokratska partija (HDP) osvojila je 10,41 posto glasova, odnosno 56 mandata.

Spomenute četiri stranke imat će zastupnike u narednom sazivu turskog parlamenta, dok preostalih 12 političkih stranaka nije prešlo izborni prag od 10 posto glasova.

Izlaznost na današnjim izborima bila je 87,2 posto, a u gore navedene rezultate ubrojani su i glasovi pristigli iz dijaspore. Važno je napomenuti da su partije MHP i HDP na samoj granici izbornog praga.

U tijeku je prebrojavanje glasačkih listića sa svih 175.006 biračkih mjesta širom Turske, a očekuje se da Vrhovna izborna komisija i nastavku izborne noći nastavi izvještavati javnost o rezultatima. Potom se očekuju i obraćanja lidera političkih stranaka.

Biračka mjesta za državljane Turske koji žive u inostranstvu bila su otvorena od 8. do 25. listopada i to u 54 zemlje. Glasačka mjesta na graničnim prijelazima otvorena su također 8. listopada, a ona će biti zatvorena 1. studenog u 17 sati.

Prema informacijama Vrhovne izborne komisije (YSK), tijekom izbornog procesa nisu zabilježeni veći incidenti, niti kršenja javnog reda, kao ni izbornog procesa.

Turski parlament broji ukupno 550 zastupničkih mjesta, a minimalni prag za partije da uđu u njega je 10 posto. Za formiranje vlasti potrebna je natpolovična većina, odnosno minimalno 276 zastupničkih pozicija.

Parlamentarni izbori u Turskoj se održavaju svake četiri godine. Izborni proces zasnovan je na bazi 81 izborne jedinice u isto toliko velikih gradova, a broj zastupnika iz svakog grada dolazi prema kvotama određenim prema popisu stanovništva. Istanbul daje daleko najviše zastupnika 88, zatim Ankara daje 32, Izmir 26, Bursa 18, dok iz Konye u parlament ulazi 14 zastupnika.

Na parlamentarnim izborima, održanim 7. lipnja, AK partija osvojila je 40,87 posto glasova i osigurala 258 zastupničkih mjesta u parlamentu, CHP je dobila 132 zastupnička mjesta, a MHP i HDP dobile su po 80 mjesta u parlamentu. Niti jedna politička opcija nije uspjela osvojiti dovoljnu većinu za samostalno formiranje vlasti. Pošto su bez rezultata protekli i koalicijski pregovori, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je iskoristio ustavnu ovlast i donio odluku o ponavljanju izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close