Opasna retorika

Erdogan vraća nagradu Američkog židovskog kongresa

Vijesti / Flash | 30. 07. 2014. u 11:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan vraća nagradu koju je primio u 2004. godini od Američkog židovskog kongresa, koji ga je optužio za "opasnu retoriku" protiv Izraela.

Prošlog je tjedna lobistička grupa sa sjjedištem u New Yorku priopćila da Erdogan "potiče građane Turske na nasilje protiv židovskog naroda".

Kongres je zatražio od njega da vrati nagradu, koja mu je dodijeljena za bliskoistočne mirovne napore, prenosi BBC.

Turski veleposlanik u SAD-u izjavio je da će Erdogan to "sa zadovoljstvom" učiniti.

Veleposlanik Serdar Kilic izjavio je da se od Erdogana ne treba očekivati da "zažmiri" pred izraelskim akcijama u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

- Pokušaj da se predstave legitimne kritike premijera Erdogana prema napadima izraelske vojske kao izražavanje antisemitizma očigledno je iskrivljavanje povijesnih pogrešaka izraelske vlade - navodi Kilic u pismu koje je objavljeno na internetskoj stranici turskih novina Hurriyet.

Erdogan predvodi predizbornu kampanju za predsjedničke izbore koji će biti održani idućeg mjeseca, i oštro je kritizirao izraelsku vojnu ofanzivu protiv palestinskog pokreta Hamas u pojasu Gaze tijekom koje je ubijeno više od 1.000 ljudi, od kojih su većina civili.

Kopirati
Drag cursor here to close