Žestoka tuča

Erdogan: Tužba protiv turskih stražara zbog incidenta u Washingtonu je 'skandal'

Vijesti / Flash | 01. 09. 2017. u 10:51 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka američkih vlasti da uhite turske stražare umiješane u nasilne nerede koji su se dogodili u svibnju u Washingtonu je skandal, kazao je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Američki tužitelji podigli su optužnice protiv desetak pripadnika turskog sigurnosnog i policijskog osoblja za fizički napad na prosvjednike u Washingtonu tijekom Erdoganove posjete tom gradu u svibnju, izvještava Reuters.

" Ovo je totalni skandal. To je skandalozan pokazatelj kako se provodi pravda u Sjedinjenim Državama",  kazao je turski predsjednik novinarima nakon klanjanja bajram-namaza.

U tom incidentu, koji se dogodio 16. svibnja i koji je snimljen, ozlijeđeno je 11 osoba ispred rezidencije turskog veleposlanika, što je dodatno otežalo bilateralne odnose u trenutku kada su saveznici u NATO-u u žestokom neslaganju zbog politike u Siriji.

Turska je za nerede optužila prosvjednike koje povezuje s Radničkom partijom Kurdistana (PKK), dok je načelnik policije Washingtona incident opisao kao brutalni napad na mirne prosvjednike.

Erdogan je rekao da mu SAD nisu pružile zaštitu od pripadnika PKK-a tijekom njegove posjete, te da će o tome razgovarati s predsjednikom Donaldom Trumpom tijekom sljedeće posjete.

Optužbe protiv pojedinih pripadnika Erdoganovog osiguranja poslale su jasnu poruku da SAD "ne toleriraju pojedince koji koriste zastrašivanje i nasilje kako bi ugušile slobodu govora i legitimno političko izražavanje", naveo je u priopćenju američki državni sekretar Rex Tillerson.

Kopirati
Drag cursor here to close