Najmoćniji turski čelnik

Erdogan prisegnuo, premijerom imenovao Davutoglua

Vijesti / Flash | 28. 08. 2014. u 16:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prisegnuo je postavši 12. turski predsjednik i učvrstivši poziciju najmoćnijeg čelnika u novijoj turskoj povijesti, zbog čega njegovi protivnici strahuju od potencijalne sve jače autoritarne vladavine u zemlji.

Čitajući prisegu na svečanosti održanoj u parlamentu, Erdogan se obvezao da će štititi tursku neovisnost i integritet, pridržavati se ustava i načela Mustafe Kemala Ataturka, utemeljitelja moderne sekularne republike. Nakon prisege položio je vijenac ispred Ataturkova mauzoleja, a potom je održana svečanost u predsjedničkoj palači.

Nedugo nakon prisege, Erdogan je novim predsjednikom vlade imenovao dosadašnjeg ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua.

Davutoglu će voditi sadašnju vladu dok Erdogan od njega ne zatraži osnivanje nove. Očekuje se da će to biti u petak.

Članovi parlamenta najjače turske oporbene stranke CHP izašli su iz prostorije nekoliko trenutaka prije nego što je Erdogan prisegnuo, a predsjednik stranke Kemal Kilicdaroglu bojkotirao je cijeli događaj, optuživši novoga predsjednika za kršenje ustava s obzirom na to da je nakon pobjede na predsjedničkim izborima ostao na premijerskoj dužnosti.

Više nego ikada do sada strahujemo od autokratske vladavine jednoga čovjeka u Turskoj, kazao je za Reuters član CHP-a i parlamentarni zastupnik Aykan Erdemir.

Kopirati
Drag cursor here to close