Dočekan u Istanbulu

Erdogan: Ja sam vrhovni zapovjednik zemlje, ne idem nikuda!

Vijesti / Flash | 16. 07. 2016. u 02:03 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pojavio se među pristalicama ispred istanbulske zračne luke, a potom je održao konferenciju za medije na kojoj je rekao:

"Ova skupina je pokušala uspostaviti paralelnu državnu strukturu, ovo se događalo unutar oružanih snaga i u različitim oblicima. Ove najnovije aktivnosti predstavljaju izdaju i te će osobe morati platiti za sve što su pokušale uraditi. Ovu vladu je izabrano narod i predsjednika je izabrano narod. Oni ne mogu podnijeti da je Erdogan predsjednik i zapovjednik. Mi smo krenuli legitimnom stazom, stazom prava. Došli smo ovdje i ovaj događaj doživljavamo kao veliku blagodat, da se pročiste naše snage. Mi imamo sjednicu Vijeća sigurnosti i to da se dogodi uoči sastanka. Šta god da oni urade, ovo nije stara Turska, nova Turska se ponaša drugačije i mi ćemo se ponašati u skladu s time. I ova zgrada zračne u Istanbulu je bila predmet terorističkog napada gdje je poginulo mnogo ljudi. Sada imamo drugi napad…"

Poruka zapovjednicima

"Postoje i prijetnje lideru ove države i bio sam u Marmarisu, bombardirali su to mjesto gdje sam bio, imali su vjerojatno informacije da sam tu. Treba reći da su otvorili vatru prema sigurnosnoj agenciji, čak su i mog generalnog tajnika uzeli za taoca. Ne znamo u kakvom su oni stanju."

"Želim se obratiti svima zapovjednicima naše vojske: Vjerujem da ste vi ljudi koji će stati u zaštitu naših vrijednosti. Vjerojatno ste imali kolege za koje ste mislili da štite naš narod, ali to nije tako, oni dobivaju zapovijedi iz Pennsylvanije, oni ne poštuju lanac zapovjedništva. Obraćam se i vojnicima, vi ste naša djeca, naši vojnici i kao takvi imate zapovijedi da oružje uperite u svoje očeve, u svoj narod, to ne smijete uraditi, ako to uradite, onda ćete odgovarati za to. Već se krenulo s uhićenjima odgovornih, tako da imamo visoke vojne činovnike koji su privedeni.

Mi ćemo ići do kraja, naša vojska je čista i nećemo dozvoliti da bilo tko stavi bilo kakvu mrlju na obraz naše vojske. Zato smo krenuli s ovom operacijom, to je krenulo danas i mi ćemo nastaviti, ja sam i ranije rekao da se radi o terorističkom organizacijom i ovo danas je dokaz. Oni su pokušali s oružjem naroda krenuti na taj isti narod i to je velika katastrofa."

Za vrijeme govora Erdogana je prekinuo jedan pripadnik kurdskog naroda koji je viknuo: ''Ovo je moja zemlja, ako treba umrijet ću za nju'', na što je predsjednik kazao da ''smo mi braća i ovo je naša zemlja''.

''Sa svojim sam narodom i ne idem nikuda''

''Milijuni su na ulicama, mi smo ovdje za njih, a oni koji su s tenkovima izašli, vratit će se na isti način jer tenkovi nisu njihovi, dani su im na povjerenje koje su izdali i sudovi će raditi svoj posao. Ja sam trenutno sa svojim narodom i ne idem nikuda.''

Kazao je ranije kako je ustanak bio protiv solidarnosti i jedinstva države, te kako nema moći iznad nacionalne volje. Ponovio je kako će svi umiješani u ustanak dobiti ''zasluženi odgovor, bez obzira iz koje institucije dolaze''.

Ranije je turski predsjednik kazao je kako je ovo čin koji su ohrabrile ''paralelne institucije'', te da je ovo ustanak koji pokušava izvesti manjina u vojnim redovima. Dodao je kako će ovaj pokušaj udara naići na neophodan odgovor i pozvao je turski narod da izađe na ulice.

''Na pobunu protiv volje naroda naravno da ćemo odgovoriti u skladu s pravom, Ustavom i zakonima. Odgovor će dobiti oni koji čine ovakve korake bili oni u Oružanim snagama, bili manjina ili u nekoj od institucija.''

Erdogan je kazao: ''Ja sam vrhovni zapovjednik zemlje! Mi ćemo ovo nadići, a odgovorni će za pokušaj državnog udara platiti žestoku cijenu na sudu.''

Istaknuo je kako vjeruje da će se pokušaj udara riješiti za kratko vrijeme te je poručio da se vraća u Ankaru.

Kopirati
Drag cursor here to close