Pobjeda narodne volje

Erdogan: 15. srpanj je simbol turske nacionalne povijesti, demokracije i jedinstva

Vijesti / Flash | 14. 07. 2017. u 08:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da je 15. srpnja službeno proglašen jednim od nacionalnih memorijalnih dana Turske pod nazivom "Dan demokracije i nacionalnog jedinstva".

To je memorijalni dan nakon pokušaja državnog udara 15. srpnja prošle godine, rekao je jučer turski predsjednik govoreći o knjizi "Analiza: 15. srpnja- Pobjeda narodne volje" na simpozijumu o ljudskim pravima u sjedištu AK partije, javlja reporterka Fene iz Ankare.

Ovaj događaj upriličen je u okviru komemorativnih programa povodom obilježavanja prve godišnjice od pokušaja državnog udara u Turskoj, koji se dogodio 15. srpnja2016.godine.

''Datum 15. srpanj postao je jedan od simbola naše nacionalne povijesti, baš kao i pobjeda Manzikerta, osvajanje Istanbula i pobjeda 30. kolovoza, kao i osnivanje Seljuka, Osmanske države i naše Republike'', kazao je Erdogan.

Dodao je da još ima onih koji nisu u stanju shvatiti značenje 15. srpnja iako je prošlo godinu dana.

Po njegovim riječima reformama koje su sprovedene poslije pokušaja državnog udara 15. srpnja, turske oružane snage oslobođene su od napada pučista, i restrukturirane na način, da isključivo služe zaštiti sigurnosti i interesima Turske.

''Mi smo brzo spasili našu vojsku, uključujući sve jedinice vojske, mornarice i zračne snage, od vanjske zavisnosti u smislu oružja, opreme i tehnološke infrastrukture, a sve zahvaljujući reformama koje sprovodimo u oblasti obrambene industrije'', ističe Erdogan.

Osvrnuvši se na teroriste, sudionike državnog udara i njihove suradnike, Erdogan je rekao da su "u bolu, jer znaju da neće moći nanijeti nove udarce Turskoj poput 27. svibnja ili 12. rujna, niti izazvati novu tragediju poput 28. veljače".

''Oni su uznemireni, jer vide da ova zemlja neće dozvoliti novi 15. srpanj'', rekao je turski predsjednik.

Nacija, koja je zaustavila mlazne avione, helikoptere i tenkove, ne može se lahko savladati, poručio je.

U Turskoj se ovaj tjedan nizom manifestacija obilježava prva godišnjica pokušaja državnog udara koji se dogodio u noći 15. srpnja, a za koji Ankara okrivljuje pristalice organizacije FETO predvođene Fethullahom Gulenom.

Centralni događaj bit će upriličen 15.srpnja, kada će ispred Predsjedničke palate biti otkriven spomenik šehidima.


Kopirati
Drag cursor here to close