Ferguson

Entitet nema pravo ispitivati državu

Vijesti / Flash | 28. 03. 2016. u 07:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladavina prava je srž onoga što predstavlja modernu, europsku državu. Pokušaji da se potkopava pravosudni sustav, bilo putem prijetnji referendumom ili putem neosnovanih navoda, u potpunosti su neprihvatljivi, bez obzira na to od koga dolaze, izjavio je u intervjuu za današnje Oslobođenje britanski veleposlanik u BiH Edward Ferguson.

Po njegovim riječima, nije tajna da postoji politički utjecaj na svakom nivou pravosudnog sustava, te da postoje ozbiljne praktične slabosti vezane za neefikasnost i nedostatak tehničke ekspertize.

''Moje veleposlanstvo je, zajedno s drugim međunarodnim partnerima, uključena u određene velike projekte kojima je cilj jačanje pravnog, tehničkog, upravljačkog i administrativnog kapaciteta institucija pravosuđa na državnoj razini. I tu smo postigli važan napredak. Ali, nakon 20 godina investiranja i napornog rada, put do dostizanja europskih standarda još je dug. Ako želimo postići uspjeh, onda mora postojati iskrena predanost svih  političara, pravosudnih djelatnika, medija i javnosti - neovisnosti i nepristranosti u cijelom pravosudnom sustavu'', kazao je Ferguson.

Naglasio je kako je Europska unija uvijek jasno govorila da je referendum RS-a po pitanju pravosudnog sustava na državnom nivou potpuno neprihvatljiv i da predstavlja izazov suverenitetu i jedinstvenosti BiH. Legitimno je da RS održava referendume, ali Ustav Republike Srpske dozvoljava referendume samo za pitanja koja su u sklopu njenih nadležnosti.

''Entitet nema pravo ispitivati legitimnost institucija na državnoj razini koje su oformljene u skladu s Ustavom BiH i uz podršku predstavnika RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH. Iz tog razloga, pozdravljam odluku Vlade RS-a da se udalji od prijetnje referendumom'', rekao je veleposlanik Ferguson.

Smatra kako će ovo pomoći stvaranju političkog prostora za bližu suradnju u polju širih reformi, uključujući i Strukturalni dijalog o pravosuđu.

''Mi dijelimo neke od zabrinutosti RS-a o pravosudnom sektoru, kao što je sporost u radu na kompleksnim ratnim zločinima i neefikasnost u rješavanju komercijalnih sporova. Nadam se da ćemo u budućnosti moći raditi zajedno i konstruktivno na rješavanju ovih pitanja, u skladu s ustavnim nadležnostima različitih razina vlasti'', rekao je, između ostalog, britanski veleposlanik Ferguson za Oslobođenje.


Kopirati
Drag cursor here to close