Suđenje i svjedočenje

Elektrošokovi u stolačkoj Koštanoj bolnici

Vijesti / Flash | 13. 07. 2017. u 20:41 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok Državnog tužiteljstva je ispričao da mu je krajem rujna 1993. godine u Koštanoj bolnici u Stocu rečeno da 'vrti' poljski telefon kako bi Ibro Razić 'imao strujni šok'.

Senad Obradović je rekao da se od srpnja do 25. rujna 1993. s drugim osobama krio u šumama na području Stoca, nakon čega su ih uhitili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i dovezli u 'Koštanu bolnicu'. Pojasnio je da su udarani po silasku s 'tamića', kao i u podrumskoj prostoriji u koju su dovedeni.

Obradović je rekao da je sa svjedokom 'A' odveden u posebnu prostoriju, gdje je bila osoba za koju je rekao da nije bilo normalno u kakvom stanju se nalazila. Kako je kazao, utvrdili su da se radi o Ibri Raziću.

Osim Razića, svjedok je izjavio da su u prostoriji bili Ante i Dragan Krešić i svjedok 'A'. Nakon reakcije Tužiteljstva BiH da je ranije drugačije govorio, svjedok je kazao da su bili prisutni i Vide i Jozo Krešić, navodi BIRN.

Svjedok je rekao da je odveden iz te prostorije i kad je ponovno vraćen vidio je poljski telefon pored Ibre Razića, koji je bio u nesvjesnom stanju. Tada su, kako je istaknuo, sva četvorica Krešića bila tu. Obradović je istaknuo da su on osobno, Omer Razić i 'A' bili primorani 'da stavljaju taj telefon', vrte ga i postavljaju Ibri Raziću određena pitanja. Naveo je da su to rekli 'i Ante i Vide i Jozo'.

"I Vide i Josip su meni govorili da stavljam te žice da bi Ibro rekao gdje je Ivan ukopan", izjavio je svjedok, pojasnivši da je Ivan Krešić bio otac Vide i Joze. Svjedok je dodao da su mu govorili da vrti telefon polako ili brzo da bi Razić 'imao taj strujni šok'.

Svjedok je naglasio da se to događalo u više navrata sve do početka listopada 1993., kada su prebačeni u logor 'Gabela'. Dodao je da je Ibro Razić 2. listopada preminuo u 'Gabeli'.

Mile Pažin i Ivica Marković su optuženi da su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a), uhićivali, fizički i psihički maltretirali civile, žene, djecu i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi 'Branko Šotra' u Crnićima, a koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

Zajedno s njima, optuženi su Vide i Josip Krešić, bivši pripadnici HVO-a kojima je na teret stavljeno da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u 'Koštanoj bolnici' u Stocu.

Obrane optuženih Krešića su zatražile odgodu unakrsnog ispitivanja ovog svjedoka dok ne dobiju izjave koje je on davao u drugim predmetima, a koje se odnose na iste okolnosti. Sudsko vijeće je usvojilo ovaj prijedlog, te kazalo da će naknadno biti određen termin za unakrsno ispitivanje ovog svjedoka. Suđenje će se nastaviti 7. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close