Ali optužnica nema

Ekvador traži garancije od Švedske da Assange neće biti izručen SAD-u

Vijesti / Flash | 17. 11. 2016. u 11:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekvador je priopćio da bi osnivač WikiLeaksa Julian Assange trebao dobiti garancije da neće biti izručen ukoliko bude izveden na suđenje u Švedskoj nakon četiri godine boravka u veleposlanstvu te južnoameričke zemlje u Londonu.

Assange, koji je razbjesnio Washington objavljujući gomilu američkih diplomatskih depeša, pobjegao je u veleposlanstvo iz straha da bi ga Švedska mogla izručiti Sjedinjenim Državama gdje bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom zbog odavanja američkih tajnih dokumenata, piše Fena.

''Ukoliko mognemo dobiti garancije da Assange neće biti suočen s izručenjem trećoj zemlji, mislim da je ispravno da se on suoči sa švedskim pravosuđem ako budu podignute optužbe protiv njega, ali još nema optužbi'', izjavio je ministar vanjskih poslova Guillaume Long u intervjuu za ekvadorsku radio stanicu, prenosi Reuters.

Podsjetimo, utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange, optužen za silovanje u Švedskoj, u ponedjeljak je prvi put na sudu iznio svoju verziju događaja u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu koje mu od lipnja 2012. pruža utočište kako bi izbjegao izručenje, javlja Hina.
Švedska i Ekvador mjesecima su dogovarali uvjete tog ispitivanja.

Švedsko pravosuđe Assangeu predbacuje da je sustavno izbjegavao njihove pozive, a Assangeov švedski odvjetnik Per Samuelsson tvrdi da je Assange uvijek želio izravno istražiteljima iznijeti svoju verziju događaja.

Švedski tužitelji odustali su prošle godine od istrage zbog seksualnog napada jer je nakon pet godina na snagu stupila zastara. No i dalje ga žele ispitati zbog optužbi za silovanje, za što zastara nastupa nakon 10 godina.


Kopirati
Drag cursor here to close