Naoštrite olovke!

Ekskluzivno: Novi 'tajni' sastanak o Mostaru

Vijesti / Flash | 21. 07. 2016. u 10:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U američkom Veleposlanstvu u Sarajevu bit će održan ''tajni'' sastanak o izborima u Mostaru, doznaje portal Bljesak.info.

Naime, na sastanku, koji će se održati večeras, bi se navodno trebala naći visoka izaslanstva HDZ-a BiH, SDA i SBB-a kako bi pokušali približiti stavove glede održavanja izbora u gradu na Neretvi.

Doznajemo da će izaslanstva predvoditi stranački predsjednici Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Dragan Čović te da će na sastanku biti i čelnici mostarskih ogranaka ovih stranaka, te predstavnik Veleposlanstva Velike Britanije u BiH.

Podsjećamo, američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack, izjavila je kako podjela u Mostaru ne smije biti, ali i da se izbori moraju održati. Strani diplomati, potvrđeno je, aktivirali su se po ovom pitanju, pa ne iznenađuje vijest o susretu u američkom veleposlanstvu.

I koncem proteklog tjedna američka veleposlanica i britanski veleposlanik Edward Ferguson održalu su sastanak s liderom HDZ-a BiH i članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, koji se proteklih dana na mostarsku temu sastao s Bakirom Izetbegovćem. U Mostaru su pak na sastanak s rukovodstvom Gradskog odbora SDA u Mostar doputovali visoki dužnosnici SDA Šefik Džaferović i Halid Genjac.

Podsjećamo, iz više stranaka za Bljesak.info potvrđeno je kako se pripremaju za izbore, da bi konačan dogovor trebao pasti do kraja tjedna, a navodno je iz SDA procurila informacija kako će dogovor pasti.

I Središnje izborno povjerenstvo je, prema nekim tvrdnjama, spremno pričekati Mostar, pa mu čak dati i dodatni rok za dogovor i ''pomjeriti'' izbore u ovome gradu.

Istodobno Ahmet Šantić, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ponovio je da ohrabruje sudionike pregovora o razgovorima o Izmjeni izbornog zakona u vezi Mostara u nastojanjima da pronađu rješenja kako bi izbori ove godine bili održani u tom gradu.

Apelirao je da, ukoliko bude odluke da izbori u Mostaru budu održani 2. listopada, da se obvezno vodi računa o skraćenim rokovima, te o tome kako se mora osigurati da birači, naročito onih iz inozemstva, te politički subjekti ne budu uskraćeni za svoja zakonom propisana prava.

Kako doznajemo, izbori bi se trebali održati po starom modelu, a o preustroju grada bi se raspravljalo u potom izabranom Gradskom vijeću.

Pročitajte kako se stranke pripremaju za izbore i tko je spreman, a tko nije.

Kopirati
Drag cursor here to close