CBGI

eKonsultacije: 378 ljudi želi pomoći vlasti izraditi zakone

Vijesti / Flash | 07. 06. 2016. u 12:27 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Od službenog pokretanja centralne aplikacije za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću eKonsultacije 20. travanja, za sudjelovanje u izradi zakona i drugih propisa registriralo se 378 korisnika za 23 državne institucije", kazala je za Fenu glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

U ovom kratkom razdoblju aplikacija je zaživjela kroz provođenje konsultacija za pet zakona i podzakonskih akata.

Ministarstvo pravde BiH provelo je konsultacije za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, Zakona o udruženjima i fondacijama te Pravilima za konsultacije u izradi pravnih propisa, a za sudjelovanje u njihovoj izradi registriralo se 80 korisnika.

Korisnici projekta CBGI su Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Vlada Distrikta Brčko. Iako pozvane, Vlade Federacije BiH i RS nisu uzeli sudjelovali u projektu.

Bakić naglašava da su građani za ovo kratko vrijeme pokazali izuzetnu zainteresiranost za sudjelovanje u kreiranju zakona.

"Budući da su završene konsultacije za izmjene Zakona o udruženjima i fondacijama, mogu reći da smo dobili korisne prijedloge i komentare, kako fizičkih tako i pravnih osoba. Posebno nam je drago što su se u proces konsultacija uključili predstavnici udruženja i fondacija, kojih se zakon direktno tiče, a što će svakako doprinijeti da dobijemo kvalitetan i provodi propis", navela je Bakić.

Dodaje da je važno istaći da se za sve provedene konsultacije pripremaju i objavljuju izvještaji iz kojih se vidi što je od predloženih komentara prihvaćeno, a što ne, s potrebnim obrazloženjima.

Bakić kaže da je iz navedenih podataka vidljivo da je sustav eKonsultacije zaživio, te da je prihvaćen od građana i državnih tijela kao mehanizam za podizanje razine transparentnosti rada državnih institucija, te uključivanje građana u procese donošenja odluka.

Zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH Renzo Daviddi je kazao da aplikacija otvara mogućnost da građani daju svoje komentare, zapažanja ili sugestije u fazi dok su zakoni još u procesu izrade, te direktno utječu na konačnu formu nekog zakonskog rješenja ili propisa.

"U narednim fazama bit će itekako važno da se ovaj princip rada proširi i na druge razine, entitetske, županijske, pa i u konačnici na općinske, jer se najveći dio zakonskih propisa koji su najbliži građanima usvajaju upravo na ovim razinama", kazao je Daviddi.

Aplikacija će, kako je kazao vođa tima CBGI Goran Žeravčić, na transparentan način omogućavati uvid javnosti u sve prijedloge koji dolaze, a također i odgovore nadležnih ministarstava tako da se nijedne konsultacije ne mogu okončati bez objavljivanja javnih izvještaja u kojima će na transparentan način biti predočene sve primjedbe i sugestije.

Podsjetimo, CBGI projekt otvoren za suradnju i CBGI tim je spreman pružiti maksimalnu tehničku podršku institucijama FBiH RS u cilju definiranja politike prema civilnom društvu koje djeluje na području Federacije i RS, kao i unapređenju institucionalnih mehanizama suradnje sa civilnim društvom, uključujući i realizaciju instrumenta za online konsultacije (eKonsultacije) samo za potrebe institucija FBiH i RS. 

Web platforma eKonsultacije je stvorena sa jednim osnovnim ciljem, a to je omogućiti potpuno i pravovremeno informiranje i sudjelovanje građana, kao i predstavnika civilnog društva u procesu donošenja pravnih akata i kreiranju javnih politika u Bosni i Hercegovini 24 sata na dan – putem Interneta.

Sa druge strane, institucijama Vlasti u BiH, aplikacija omogućava jednostavniju proceduru provođenja javnih konsultacija.

Iako vrlo složena sa aspekta njene arhitekture, aplikacija je u korisničkom segmentu veoma jednostavna. Ideje, sugestije i dodatne informacije prikupljene na ovaj način pomažu unapređenju predložene regulative.

Rezultat ovakve suradnje poboljšava razumijevanje procesa donošenja i sadržaja pravnih akata i politika, te doprinosi njihovom kvalitetnijem provođenju i realizaciji planiranih ciljeva. 

Suradnja institucija vlasti sa organizacijama civilnog društva i građanima jedna je od temeljnih vrijednosti demokratskih društava.

Funkcionalni dijalog sa predstavnicima civilnog društva i sudjelovanje građana u procesu kreiranja i provedbi javnih politika važan je element procesa europskih integracija.

Poštujući ove principe eKonsultacije imaju za cilj da omoguće zainteresiranoj javnosti, organizacijama civilnog društva i građanima sudjeluju u kreiranju i provedbi javnih politika koje su u nadležnosti institucija BiH, ne samo kroz klasične metode javnih konsultacija, već i putem interneta.

Ministarstvo pravde BiH u prethodnim je godinama uložilo znatne napore kako bi unaprijedilo sustav transparentnosti, suradnje i otvorenosti prema građanima i organizacijama civilnog društva.

Kruna tih napora je web platforma eKonsultacije, koja je razvijena uz ekspertnu podršku projekta "Izgradnja kapaciteta institucija vlasti za sudjelovanje u dijalogu sa civilnim društvom" financiranog od strane Europske Unije.

Dakle, web platforma ima za cilj da omogući potpuno i pravovremeno informiranje građana i predstavnika organizacija civilnog društva putem interneta o procesu donošenja određenih pravnih akata, te osigurava pouzdan komunikacijski kanal za njihovo sudjelovanje u kreiranju javnih politika. Ideje, sugestije i dodatne informacije prikupljene na ovaj način biće korištene za unapređenju javnih politika koje su u nadležnosti institucija BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close