Nema povratka

Ekonomska i politička kriza dovela BiH do samog ruba provalije

Vijesti / Flash | 15. 11. 2015. u 14:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Redovna tjedna sesija Asocijacije neovisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Bosna i Hercegovina od Daytona do Bruxellesa", na kojoj je uvodničar bio predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ1990) Martin Raguž, održana je danas u Sarajevu.

''Dvadeset godina od Daytona je dovoljno da vidimo dobre i loše strane Daytona te kojim smjerom ide BiH i šta je za 20 godina učinjeno da se stvore realne pretpostavke da BiH bude dio Europe'', kazao je Raguž.

Mišljenja je da sve dok BiH ne bude dio europske obitelji, neće biti ni trajnog mira i stabilnosti u cijeloj Europi. Istakao je da BiH mora dobiti privlegiju da bude punopravna članica zajednice europskih naroda te da je najveći interes građana BiH da na ovim prostorima vlada trajni mir i stabilnost.

Dayton je, kako je rekao, u funkciji zaustavljanja rata ostvario temeljni cilj, ali nije stvorio funkcionalnu i održivu strukturu koja će generirati razvoj i povjerenje u institucije, a zaustaviti egzodus.

''Nažalost, sada 20 godina poslije Daytona imamo pogoršanje po svim tim parametrima. Zato sada i jeste trenutak da kažemo da se ne može zamrznuti stanje iz Daytona'', istakao je Raguž.

Napomenuo je da put od Daytona do Bruxellesa podrazumijeva i ozbiljne ustavne promjene te podsjetio da je Slovenija sedam puta mijenjala ustav, a Hrvatska 12 poglavlja.

Stoga, mišljenja je da ustavne promjene moraju postati integralni dio reformskog puta BiH prema Europi.

Osvrnuo se i na teroristički napad u Parizu i kazao da ovo nije izolirani slučaj te da smatra da se radi o najvećem globalnom izazovu za suvremenu civilizaciju. S tim u vezi, istakao je da se mora naći trajni unutarnji politički dogovor baziran na europskom sustavu vrijednosti koji će zauvijek otkloniti mogućnost novih ratova.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu Hidajet Repovac kazao je da je moralna, ekonomska i politička kriza dovela BiH do samog ruba provalije. Međutim, on ističe da treba vjerovati u građansku državu te da je moguće ostvariti ključne demokratske principe.

Također, naglasio je, Dayton se koristi onako kako nekome treba i tako se i tumači, a po njemu nijedno od tih tumačenja nije ispravno.

''Jedino ispravno tumačenje je ono koje zahtijeva postupnu promjenu Daytona te promjenu izbornog zakona paralelno s ustavnim promjenama. Inače ćemo doći u situaciju da smijemo glasati za etnički tor, i da iz tog tora zadugo nećemo moći izaći poštujući grubo slovo Daytona o podjeli na tri nacionalne cjeline u BiH'', zaključio je Repovac.

ekonomska i politička kriza dovela BiH do samog ruba provalije
Kopirati
Drag cursor here to close