Muslimanska braća

Egipat: Optužbe za terorizam zbog reklame Vodafona

Vijesti / Flash | 02. 01. 2014. u 20:57 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelji u Egiptu ispitali su dužnosnike Vodafona, jedne od najvećih telekomunikacijskih kompanija u državi, zbog online reklame, za koju je jedan kontroverzni bloger iznio optužbe da sadrži skrivenu poruku Muslimanskoj braći, priopćila je ova kompanija.

Ahmed "Pauk", bloger i veliki pristalica bivšeg vođe Hosnija Mubaraka, rekao je da je u reklamu u kojoj se koristi Egipćanima poznata lutka "Abla Fahita" ubačena kodirana poruka o detaljima za napad.

U reklami "lutka Fahita", zajedno sa kćerkom "Karkourom", traži sim karticu preminulog supruga, dok putem telefona svojoj prijateljici govori o drugoj osobi po imenu "Mama Touta".

U pozadini voditelj objašnjava kako napraviti "punjenu puricu" za Božić dok sjedi pored kaktusa koji je ukrašen kuglama.

"Fahita" u reklami govori kako je pitala čuvare da dovedu psa tragača u tržni centar kako bi tražio izgubljene stvari.

Kaktus i bomba

Pauk je za egipatske televizije objasnio navodnu kodiranu poruku: tržni centar i pas odnose se na planirano mjesto napada, a "Mama Touta" je tajno ime Muslimanske braće.

"Pas, garaža, čuvar, tržni centar... Sve su to elementi koji nam govore da će se u tržnom centru desiti velika eksplozija nakon što pas tragač ne uspije pronaći bombu u automobilu", rekao je bloger.

Naveo je kako je podnio tužbu egipatskom glavnom tužitelju, koji je predmet proslijedio tužiteljima za državnu sigurnost, koji se bave terorizmom.

Njegov odvjetnik je za medije izjavio da se ukrasi na kaktusu odnose na bombu.

Kako tvrdi, kaktus ima četiri dijela, što se odnosi na znak Rabaa Muslimanske braće (podignuta četiri prsta), kojim se odaje počast žrtvama masakra na trgu pored džamije Rabaa al-Adawiya u Kairu.

Rabaa je arapska riječ za četvrtinu.

'Iracionalne' optužbe

U priopćenju Vodafona se navodi da su tužitelji pozvali predstavnike kompanije na ispitivanje, ali da ih nisu optužili.

Optužbe se opisuju kao "iracionalne", te se dodaje da reklama služi isključivo za "marketinške svrhe, kako bi se objasnilo kako reaktivirati sim karticu i privući proizvod publici".

"Reklama nema nikakvo drugo značenje i interpretaciju", navodi se u izjavi.

Egipatske vlasti obračunavaju se sa Muslimanskom braćom od svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija 3. srpnja.

Prije nekoliko dana prijelazna Vlada je ovu grupu proglasila terorističkom organizacijom.

Kopirati
Drag cursor here to close