Obavijest na vratima

Efendiji ne daju novac, pa neće da moli

Vijesti / Flash | 08. 03. 2017. u 19:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Od danas, 06.03.2017. godine pa do daljnjeg, imam džemata neće učiti ezane, niti će predvoditi namaz zbog neplaćanja imama. Namaz koji će se obavljati jeste džumma namaz i u to u vrijeme po vaktiji. Hvala na razumijevanju" napisano je u obavijesti na vrata džamije u Donjoj Lučkoj, kod Cazina koju je ostavio efendija Mehmed Bešlagić, imam u džamiji koja se nalazi u sklopu Medžilisa islamske zajednice Cazin.

Naime, kako piše N1 inicijalna vijest o interesantnom slučaju iz Donje Lučke kraj Cazina prenesena je prije dva dana, no - brojna su pitanja ostala nerazjašnjena, pa su novinari N1 tražili komentar i iz Medžilisa islamske zajednice Cazin, ali i od samog efendije Mehmeda Bešlagića.

S efendijom je, kažu iz Medžilisa islamske zajednice Ugovor o djelu zaključen 1.1. 2017. godine, i traje do 31.3. 2017. godine, ali on pak duže vrijeme obnaša dužnost efendije u Donjem Lučkom u Cazinu.

"Od samog početka mog rada, od 28. svibnja 2016. godine, do dan danas, mutevelija džemata i ja nismo imali dobre odnose. Nije želio možda mene, jer sam pravedan i pravičan. Pa je od mutevelije došlo do krađe moje plaće, otuđivanja novca. Sa mojom plaćom su radili što su namišljali", kazao je u uvodu svog izlaganja.

"Otkako sam počeo raditi, samo dva puta sam dobio 700 KM, kako smo se i dogovorili. Sve ostalo je bilo kako su oni htjeli. Nekada nisam dobio nikako plaću, s njom se radilo kako se htjelo", ispričao je za N1 Bešlagić.

Unazad tri mjeseca, predstavnici Medžilisa islamske zajednice Cazin su dolazili u džemat Donja Lučka, da se situacija pokuša riješiti. Međutim, bez uspjeha.

"Tko je kočnica, Medžilis islamske zajednice Cazin, ili Džematski odbor ima veza sa političkim strankama, ne znamo", izjavio je Bušatlić za N1, tvrdeći da su ga pokušali izbaciti iz džemata, ali džematlije to nisu dozvolile.

"Pa su mi smanjili platu sa 700 na 450 KM, pa su se čule priče da se zabranjuje efendiji da odlazi na dženaze, samo da efendija nema naknade za posao koji obavlja. Otišao sam 6. ožujka u Medžilis islamske zajednice Cazin i pitao hoću li dobiti plaću. Odgovor je uslijedio da je uplaćeno 85 KM, i da me Medžilis nije u mogućnosti isplatiti, jer sredstva iz džemata nisu došla".

Nakon toga, odlučio je na džamijska vrata da postavi objavu, i obavijesti džematlije da neće predvoditi namaze, učiti ezane dok se dug prema njemu ne izmiri. Kad se to izvrši, nastavit će da radi kako je i do sada bilo, potvrdio je.

Alija Šumar, tajnik MIZ Cazin za N1 je rekao kako mu je žao što se sve to dogodilo i zašto mu je kolega tako postupio, ali nije htio komentirati njegove postupke. ijeli tekst pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close