Želi pošteno suđenje

Edward Snowden spreman vratiti se u SAD

Vijesti / Flash | 03. 03. 2015. u 17:42 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edward Snowden, odbjegli službenik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) kome je pružen azil u Rusiji, voljan je vratiti se u Sjedinjene Države ako mu se omogući pošteno suđenje, izjavio je u utorak njegov odvjednik.

''On razmišlja o tome. On ima želju da se vrati i čini sve što je u njegovoj moći da se to dogodi'', izjavio je na konferenciji za novinare Anatolij Kučerena, ruski odvjetnik američkog "zvizdača".

Snowdenu je odobren politički azil u Rusiji na ljeto 2013. godine nakon što su mu SAD oduzele putovnicu. On sada živi izoliranim životom u Rusiji.

''S grupom odvjetnika iz drugih zemalja, mi radimo na pitanju njegovog povratka u Ameriku'', izjavio je Kučerena.

''Snowden je spreman vratiti se u Sjedinjene Države, ali pod uvjetom da dobije garancije za zakonito i nepristrano suđenje'', kazao je.

Odvjetnik tvrdi da je Snowden do sada samo dobio garancije od američkog državnog tužitelja da mu neće biti izrečena smrtna kazna.

Kazao je da je Snowden bio u prilici putovati izvan Rusije otkako ima trogodišnju dozvolu boravka u Rusiji, ali "da sumnja da će, čim napusti Rusiju, biti prebačen u američko veleposlanstvo".

Kučerena je održao konferenciju za novinare nakon predstavljanja kriminalističkog romana zasnovanog na njegovim susretima sa Snowdenom.

Američki redatelj Oliver Stone otkupio je prava na knjigu i priprema se snimiti biografski film o Snowdenu s Josephom Gordonom-Levittom u glavnoj ulozi.

Kopirati
Drag cursor here to close