Nesreće se redaju...

Edukacija pilota za upravljanje Boeingom 737 Max trajala samo sat

Boeingo 737 Max 8 avion ima je u posljednjih pola godine bio dijelom dvije smrtonosne avionske nesreće.
Vijesti / Flash | 19. 03. 2019. u 19:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki piloti dobili su čak sat do dva edukacije kako bi se uspjeli pripremiti za vožnju novog Boeingovog 737 Max 8 aviona, koji je u posljednjih pola godine bio dijelom dvije smrtonosne avionske nesreće.

Prva od njih dogodila se u listopadu prošle godine u Indoneziji, i to ubrzo nakon polijetanja samog aviona te je odnijela 189 života, dok je u onoj prošlotjednoj poginulo 157 osoba. Taj avion se srušio samo šest minuta nakon što je poletio. Stoga je Kina, a potom i mnoge druge zemlje, odlučila zabraniti vožnju tih modela aviona, piše Quartz.

Od ukupno 10.510 Boeinga 737, njih 376 pripada seriji Max aviona u kojima je proizvođač aviona uveo određene promjene na sistemu upravljanja letom budući da ti modeli imaju veće motore. Prema preliminarnim istraživanjima i izvještaju, prva je nesreća, ona avioprijevoznika "Lion Air", rezultat borbe između pilota i stroja, odnosno nepoznavanja novog sistema upravljanja avionom. Budući da su piloti koji su inače kvalificirani za upravljanje Boeingom 737-800 prije vožnje novog modela prošli kroz edukaciju dugu sat, i to na iPadu, problemi zapravo ne iznenađuju, navodi Avaz. 

''Piloti Boeinga 737-800 primili su dodatnu edukaciju o Maxu 8 o određenim razlikama u modelima u trajanju od sat. Ostalo nije potrebno'', izjavili su iz "American Airlinesa".

Uz to, iako su piloti napisali vodič na 13 stranica za 737 Max, u njemu se ne spominje novi sistem upravljanjem (tzv. Maneuvering Characteristics Augmentation System, MCAS) kao niti potreba za iPad edukacijom. Rezultat je to zaključka Savezne uprave za zrakoplovstvo (Federal Aviation Administration, FAA) koja pri usporedbi dva modela aviona nije vidjela MCAS kao njihovu razliku.

Tek nakon "Lion Airove" nesreće piloti su uz iPad dobili i instruktora, a vodiči su ažurirani novim informacijama. Nova je nesreća napokon potaknula avioprijevoznike da naruče simulatore kao što su piloti tražili od samog početka, no, kako su smatrali u većini aviokompanija, za to nije bilo potrebe. Pritom bi trebalo naglasiti da postoje i izuzeci kao što su "Icelandair" i "Air Canada" koji su imali simulatore mjesec dana prije dolaska prvih 737 Maxa.

''Najbolje bi bilo dobiti informacije od samog Boeinga o problemima MCAS-a i dobiti tako programiran simulator jer iako piloti mogu savršeno izrecitirati kako postupiti u kojoj situaciji, to nije tako crno-bijelo kao što mislite da je'', kazao je britanski pilot Kris Bredi (Chris Brady), dodavši da su piloti u slučaju "Lion Airove" nesreće vidjeli niz indikatora koji su im govorili da je nešto pošlo po zlu.

Kopirati
Drag cursor here to close