Godišnjica smrti

Džiho: Pašalić se borio za bosanskohercegovački Mostar

Vijesti / Flash | 26. 04. 2016. u 14:24 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilaskom mjesta pogibije i polaganjem cvijeća na mezar na mostarskim Šehitlucima, danas je obilježena 18. godišnjica od tragične pogibije Arifa Pašalića, brigadnog generala Armije RBiH i zapovjednika 4. korpusa Armije RBiH.

Cvijeće na mezar rahmetli generala Armije BiH položile su, uz ostale, izaslanstva Jedinstvene organizacije boraca i Oružanih snaga BiH, te obitelj i prijatelji.

Prisutnima se tom prilikom obratio član komande 4. Korpusa i jedan od Pašalićevih pomoćnika Šefkija Džiho, koji je istaknuo kako ovo okupljanje svjedoči o tome da je general Pašalić simbol i predstavnik jednoga vremena koje ima svoja trajna obilježja, navodeći kako je uvjeren da će ova okupljanja trajati i poslije nestanka svih Pašalićević suboraca i prijatelja.

Govoreći o temeljima onoga zašto su se borci u ovome gradu borili pod zapovjedništvom Arifa Pašalića, Džiho je naglasio kako su se borili za obranu bosanskohercegovačkog grada Mostara i BiH, te da je to suština te borbe i tog vremena.

"Nismo mi tada imali političke podrške značajnih političkih subjekata, imali smo podršku naroda. Narod je u svojoj utrobi prepoznao suštinu, a suština je borba za normalan, jedinstven grad Mostar, ovaj dragulj Mediterana i ovih prostora Hercegovine", kazao je Džiho te dodao kako je to bilo herojsko doba.

"To su trajna obilježja i ja se nadam da to neće zaboraviti buduće generacije", poručio je Džiho. Arif Pašalić je poginuo 26. travnja 1998. godine u prometnoj nesreći na magistralnoj cesti M-17, u naselju Drežnica.

Kopirati
Drag cursor here to close