Burna noć

Džemal Bijedić iz Hercegovine smiruje nerede u Fergusonu

Vijesti / Flash | 25. 11. 2014. u 14:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Burna noć je iza stanovnika Fergusona i okolnih mjesta u Saint Louisu, gdje su izbili prosvjedi i neredi zbog odluke da se ne podiže optužnica protiv policajca, bijelca, za ubojstvo afroameričkog mladića Michaela Browna u tom gradu.

Policajac Džemal Bijedić, kojeg svi u bh. zajednici u Saint Louisu, odmah zapamte zbog identičnog imena sa jednim od najpoznatijih političara u BiH iz vremena socijalizma, cijelu je noć bio na ulicama South Saint Louisa, udaljenog desetak kilometara od Fergusona, gdje su se također okupili demonstranti, njih 250.

''Sada sam došao sa dužnosti, ovdje je četiri sata ujutro, a ja za nekoliko sati moram opet izaći na ulicu jer smo svi u pripravnosti zbog ove situacije. Žalosno je da se sve ovo događa od ubojstva, presude do nereda'', govori Bijedić za Al Jazeeru, napominjući da na tom području živi i velika bosanska zajednica.

''Nakon odluke suda, demonstranti su se počeli okupljati u Fergusonu. Bilo je tu između 200 i 300 ljudi, dosta njih 'sa strane', iz drugih saveznih država. Bitno je istaknuti da su to bile različite grupe, neki su pozivali na smirivanje, neki su palili i pljačkali. Bilo je svega“, prepričava Bijedić.

Kako kaže, policija u Fergusonu je bacila suzavac nakon što su izbili neredi. Demonstranti su krenuli i prema South Saint Louisu, gdje je bio Bijedić, te je policija zbog toga blokirala autocestu sat vremena, piše Al Jazeera.

''Čekali smo na autoputu i pozvali ih da se raziđu. Okupilo se njih oko 250. Na kraju su neki od njih počeli da razbijaju stakla na objektima, ali nisu ništa zapalili i ukrali. Dakle, nisu svi htjeli nerede, neki su pozivali na smirivanje.''

Prepričava kako je policija pokušala razgovarati sa tim demonstrantima, ali da su im oni vikali ''ubojice''.

Bijedić je sa sedam godina, 1991. godine, pobjegao s roditeljima iz Trebinja, gdje su živjeli, u rodni Dubrovnik. Šest godina nakon toga odlazi u Sjedinjene Države, a trenutno je vjerski službenik u policiji Missourija.

''Ovdje svaka policija ima kapelana za svaku religiju. Ja sam jedini takav službenik za muslimane u Missouriju. Naprimjer, nas šalju da razgovaramo s ljudima, jer, recimo, kada netko želi da izvrši samoubojstvo, prije će pristati pričati s nama nego sa drugim policajcima“, objašnjava Bijedić.

Dodaje i da rješava probleme, ako se pojave, u bosanskoj zajednici u Saint Louisu, te u šali ističe da često mora pokazivati svoje dokumente, jer mu ljudi iz BiH ne vjeruju da se zove kao jedan od najpoznatijih bh. političara, s kojim je inače u srodstvu, navodi Al Jazeera.

Kopirati
Drag cursor here to close