Nema dogovora

Džeba o rješenju za Mostar: Svima bi nam pomogle istina i tolerancija

Vijesti / Flash | 31. 03. 2016. u 13:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nikakav prijedlog nije bio usuglašen sa SDA koji bi Mostar uredio nekim zakonom koji bi se usvojio u Parlamentu BiH ili Skupštini HNŽ-a, a koji u suštini dijeli grad. To nije točno. Takvi prijedlozi su u suprotnosti s Ustavom FBiH, pa ako hoćete i s Mostarcima. Mostar je jedan'', rekao je u intervjuu za Oslobođenje Damir Džeba, predsjednik mostarskog ogranka HDZ-a BiH.

Kaže kako prijedlog za Mostar mora sadržavati i mostarsko načelo multietničnosti te da je HDZ BiH to uključio u svoj prijedlog predloživši Izbornu jedinicu jedan, koja ide preko rijeke Neretve, a koja u sebi sadrži Stari grad, Središnju zonu i Jugozapad.

Nema dogovora sa SDA

''Nismo postigli nikakav dogovor sa SDA o dvije gradske zone koje su u biti samo drugačije nazvane, a ustvari su općine. Stječe se dojam da u biti nitko nije pročitao naš prijedlog, pa da konkretno i argumentirano kaže kako smo mi to pristali na podjele i čime to osiguravamo dominaciju. Mi svi zajedno prvo moramo provesti presudu Ustavnog Suda BiH i imati izbore u Mostaru ove godine'', rekao je Džeba i dodao kako se kompromisna rješenja moraju tražiti u okviru implementacije presude Ustavnog suda BiH, koji je utvrdio veliku diskriminaciju u vrijednosti glasa u izbornom procesu za Gradsko vijeće Grada Mostara.

''Stoga se mora predložiti rješenje koje, prije svega, ispunjava presudu Ustavnog suda BiH, nije u suprotnosti s Ustavom Federacije BiH, te koristi relevantne odredbe važećeg Izbornog zakona BiH. U prvom redu, moramo implementirati presudu Ustavnog suda BiH, izmijeniti Izborni zakon BiH u poglavlju koje se odnosi na Mostar i članke koji su proglašeni neustavnim i diskriminacijskim'', rekao je dodavši kako vjeruje da će se u listopadu ove godine održati izbori i u Mostaru nakon čega je izabrano Gradsko vijeće potom nadležno za donošenje novog statuta.

Jednostavna matematika

''To je pravo mjesto za raspravu o pitanjima i donošenja odluka koje se tiču uređenja Grada Mostara. Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar nije za podjelu Grada Mostara. Također, ne sudjeluje u bilo kakvim razgovorima koji vode k podjeli grada niti će sudjelovati niti će podržavati bilo kakve podjele po ratnoj crti niti je dogovorio 'gradske zone' s predstavnicima SDA, a pogotovo neće predlagati rješenja koja znače podjelu'', rekao je sarajevskim novinama Džeba i dodao kako ''najviše žalosti i nije korektno u partnersko-političkim odnosima su neistine i netočne tvrdnje i izjave''.

Komentirajući navode iz SDA i SDP-a kako se HDZ bori za Mostar s dominacijom hrvatskog naroda, Džeba kaže kako te tvrdnje demantira i demontira jednostavna matematika.

''Svima bi nam najbolje pomogle istina, korektnost i tolerancija. Prijedlog Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, prije svega, ne dijeli grad, a zbog specifičnih odredbi sastava Gradskog vijeća Mostar, koja vrijede samo za Mostar u Bosni i Hercegovini, niti jedan narod ne može imati dominaciju niti naš prijedlog ide u pravcu dominacije. Stoga, ne predlažemo dominaciju, poštujemo Ustavni sud BiH, Ustav Federacije BiH, Izborni zakon BiH, konstitutivne narode i građane, ne predlažemo podjele i daljnje izvore sukoba. Uostalom, Hrvati i HDZ BiH nikad nisu Bošnjacima izabrali političke predstavnike, ne koristimo se izbornim i ostalim inžinjerinzima kako bismo dominirali ili majorizirali druge. To nije dobra i dugoročna politika i ne doprinosi miru, stabilizaciji i napretku'', rekao je Džeba.

Rekao je i kako su netočne tvrdnje da HDZ BiH ima svu vlast u Gradu, u liku i djelu gradonačelnika. .

''Nema bolje startne pozicije, jer suština je kakve ćemo prijedloge za izmjenu Izbornog zakona BiH poslati u Parlamentarnu skupštinu BiH. Svi ostali prijedlozi koji su u suprotnosti s Ustavom BiH, govore o uređenju Grada i vode k podjelama nisu dobrodošli, nisu prihvatljivi ukoliko želimo izbore u Mostaru ove godine'', rekao je Oslobođenju Džeba.

Kopirati
Drag cursor here to close