''Najveći posljeratni kriminal''

Džeba: I afera 'Respiratori' se dovodi na nacionalni teren

Damir Džeba koji je bio član Povjerenstva koje je istraživalo nabavu 'malina' respiratora, komentirao je cijelu aferu
Vijesti / Flash | 28. 04. 2021. u 14:52 Bljesak.info
Damir Džeba na RTV HB

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nabava respiratora najveći je poslijeratni kriminal u Federaciji'', smatra izaslanik u Domu naroda Federacije BiH Damir Džeba koji je bio član Povjerenstva koje je istraživalo nabavu 'malina' respiratora.

Nakon što je su u Americi uništeni respiratori ACM812A, isti oni koje su Novalić i Solak kupili od 'Srebrene maline' za 10,5 milijuna maraka, u Federaciji i dalje neki hvale i žele na silu priključivati ljude na njih kako bi se ''opravdali''.

Džeba je u Dnevniku RTV Herceg-Bosne govorio o aferi respiratori, za koju se spomenuto povjerentsvo, kako kaže, trudilo da ne dospije na nacionalni teren.

''Potvrdilo se ono što smo mi kroz činjenice kao odbor utvrdili u lipnju prošle godine. Nas je Dom naroda Parlamenta Federacije kao ad hoc tijelo formiralo da istražimo, po mom mišljenju, jedan od najvećih kriminala koji se mogao dogoditi nakon rata'', kaže Džeba.

Dodaje da kao što je postojalo ratno profitertsvo, kod nas postoji i korona profiterstvo.

''Na čelu odbora bio je netko iz oporbe i mi smo u roku 15 dana morali utvrditi činjenice. Poslali smo 10 jednostavnih pitanja institucijama i akterima afere s obzirom na to da su odgovori bili oskudni iskoristili smo mogućnost, koju nam daje Ustav, da oba Doma Parlamenta FBiH mogu raditi istrage saslušanja i istraživanja'', kaže Džeba, dodajući da s obzirom da nitko nije htio raditi saslušanja i davati iskaze, lakše im je bilo odgovorili.

''Odbili smo sve intencije da se kriminal i korupcija dovede na nacionalni teren, da se shvati kao utakmica između Hrvata i Bošnjaka, ali evidentno je da je u cijelom procesu jasno tko je odgovoran. Za potrebe cijele priče u ovu optužnicu je ubačen i Hrvat, odnosno Jelka Milićević  ministrica financija i dopremijerka, koja je cijelo vrijeme pokušavala vratiti stvari u okvire pravila i zakona'', kaže Džeba.

Dodao je da je iz cijele priče struka izbačena. Iako su svi uvjeavani da su respiratori fantastični, kaže Džeba, mi sada imamo uništavanje preko 500 komada istih strojeva u Ameici.

Smatra da ne zna zašto se opravdavaju ti respiratori, te se stalno nove afere proizvode da bi se respiratori gurnuli pod vodu, no respiratori ali oni stalno isplivaju, jer je kaže Džeba, tu tolika količina kriminala i korupcije.

Kopirati
Drag cursor here to close