U Poljskoj

Džaferović: Stradanje židovskog naroda nije bila dovoljna opomena nekima

''Nažalost, stradanje židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu očigledno nije bilo dovoljna opomena nekim ljudima i politikama da se slična zla ne smiju više nikada ponoviti. Svjedočili smo tome u Bosni i Hercegovini pedeset godina poslije''
Vijesti / Flash | 27. 01. 2020. u 18:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Predsjedništvo BiH / Komemoraciji u povodu 75. obljetnice oslobođenja logora smrti u Poljskoj

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se u ponedjeljak, zajedno sa suverenima i šefovima država i vlada iz 50 zemalja svijeta, pridružio dvjema stotinama preživjelih žrtava nacističkog logora Auschwitz – Birkenau, na komemoraciji u povodu 75. obljetnice oslobođenja ovog logora smrti u Poljskoj.

Foto: Predsjedništvo BiH / Komemoracija u povodu 75. obljetnice oslobođenja logora smrti u Poljskoj

''Naša ljudska i civilizacijska obveza da zauvijek pamtimo žrtve holokausta, najvećeg zločina u prošlom stoljeću, i da ih se sjećamo s posebnim pijetetom. Zločin koji su počinili Hitlerovi nacisti mora zauvijek ostati u kolektivnom sjećanju ljudskog roda. Istodobno, naša je obveza odlučno se suprotstaviti ideologijama zla koje su spremne iskorijeniti cijeli jedan narod, kao i onima koji te zločine negiraju ili relativiziraju. Nažalost, stradanje židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu očigledno nije bilo dovoljna opomena nekim ljudima i politikama da se slična zla ne smiju više nikada ponoviti.

Svjedočili smo tome u Bosni i Hercegovini pedeset godina poslije, gdje je nad bošnjačkim narodom počinjen genocid. Zato smo danas, snažnije nego ikad, dužni suprotstaviti se antisemitizmu, politikama podjela, jačanju desničarskih populističkih pokreta u Europi i svijetu i svakoj drugoj vrsti ekstremizma'', navodi se u izjavi koju je ovom prigodom dao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Foto: Predsjedništvo BiH / Komemoracija u povodu 75. obljetnice oslobođenja logora smrti u Poljskoj

Glavna komemoracija u povodu 75. obljetnice oslobođenja logora je održana ispred  'vrata smrti' bivšeg logora, gdje se govorom dobrodošlice nazočnima obratio poljski predsjednik Andrzej Duda. Potom je slijedilo glavno obraćanje predstavnika preživjelih žrtava, predstavnika organizacije 'Stupovi sjećanja' i Piotra Cywińskog, ravnatelja Memorijalnog centra 'Auschwitz'. Nakon govora je slijedila ekumenska molitva za spomen na ubijenih milijun i 300.000 ljudi, od kojih je jedan milijun Židova.

Na kraju glavne ceremonije organizirano je paljenje svijeća ispred ploča Memorijalnog centra i Glavnog spomenika, gdje je i šef bh. izaslanstva odao počast brojnim žrtvama.

U bh. izaslanstvu, koje je predvodio član PBiH Šefik Džaferović, bili su i veleposlanica BiH u Republici Poljskoj Koviljka Špirić, te Željko Bakalar, savjetnik predsjedatelja člana PBiH Željka Komšića, i Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana PBiH Milorada Dodika, navodi se u priopćenju Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close