Slučaj Osmanović

Džaferović: Neprihvatljivo je da Srbija sudi državljanima BiH

''Na našim institucijama je, na Ministarstvu vanjskih poslova, na Ministarstvu pravde i državnim pravosudnim institucijama da se hitno uključe u to i druga pitanja, nije to jedini slučaj''
Vijesti / Flash | 25. 11. 2019. u 11:33 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na graničnom prijelazu Sremska Rača prije nekoliko dana uhićen je Osman Osmanović, a član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra da je neprihvatljivo da Republika Srbija sudi državljanima BiH za bilo koje kazneno djelo učinjeno na području BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

''Neprihvatljivo je da Republika Srbija sudi državljanima BiH za bilo koje kazneno djelo, eventualno kazneno djelo za koje se neko sumnjiči da je učinjeno na području BiH, dok postoje pravosudne institucije BiH koje su za to nadležne. Za to su nadležne pravosudne institucije BiH. Na našim institucijama je, na Ministarstvu vanjskih poslova, na Ministarstvu pravde i državnim pravosudnim institucijama da se hitno uključe u to i druga pitanja, nije to jedini slučaj, kako bi se ta stvar dovela u sklad sa principima međunarodnog prava", poručio je Džaferović.

Osmanović je bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i uhićen  je nakon što su protiv njega podnesene kaznene  prijave zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina.

Navodno su protiv njega podnesene kaznene prijave zbog sumnje da je počinio kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Kopirati
Drag cursor here to close