Istočnim susjedima

'Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa'

"Vjerujem da ćemo ovo riješiti vrlo brzo", rekla je.
Vijesti / Flash | 25. 06. 2020. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Virus ne poznaje državljanstvo'', kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr.Fran Mihaljević", Alemka Markotić upitana što je s građanima u BiH koji imaju dvojno državljanstvo, odnosno vrijedi li i za njih mjera obvezne dvotjedne samoizolacije nakon ulaska u Republiku Hrvatsku.

Kad će kraj?

Markotić je pojasnila kako se odluka o tome gdje će se uvesti posebne mjere temelji na proučavanju epidemiološke situacije u susjednim zemljama.

"Vjerujem da ćemo ovo riješiti vrlo brzo", rekla je.

"Ne možemo svakih deset dana mijenjati stav javnosti je li to nešto opasno ili nije. Mi kontinuirano imamo stav da virus jest opasan, dvadesetak posto je u dosta velikom riziku, to su rizične skupine i cijelo vrijeme ponavljamo istu priču i iste mjere i dok god smo se mi i sugrađani držali svega toga, vidjeli ste da smo se na izvrstan nosili s tim i prije i vjerujem da ćemo i sad ovo brzo riješiti", rekla je Markotić za N1.

Naime, u posljednja 24 sata zabilježeno je 95 novih slučajeva pa su do sada ukupno zabilježene 2.483 osobe pozitivne na Covid-19. Dosad se oporavilo 2.149 osoba. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još je 227 osoba na liječenju, javlja Nacionalni stožer civilne zaštite.

Sve ovisi 

Rekli smo ako ne budemo naučili lekciju da ćemo je ponavljati, s virusom je tako da ako mu ostavimo neki prostor da može ući, on će ući. Imamo dva žarišta, jedan je u Đakovu, a drugo je u bolnici Sv. Ivan i to nosi više od polovice bolesnika danas zabilježenima u Hrvatskoj. Ostalo su pojedinačni slučajevi, rekla je Markotić.

Upitana hoće li biti uvođenja strožih mjera, Markotić je rekla da to ovisi o nekoliko stvari.

"Sve će ovisiti o tome gdje će virus ulaziti, koliki će rizik biti i onda će se po tome selektivno mjere uvoditi. I onda kad smo puno manje znali o virusu, išli smo selektivno i postupno, komunicirajući s ljudima razloge zašto to radimo, tako će biti i ovaj put", rekla je Markotić.

Kopirati
Drag cursor here to close