Skandal na vidiku

Dvojica državnih tužitelja nezakonito prisluškivali kolege?!

Vijesti / Flash | 27. 10. 2014. u 19:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvojica državnih tužitelja nezakonito su prisluškivali svoje kolege i suce Suda BiH, objavila je Federalna televizija u Dnevniku 2 navodeći kako zbog sumnje na prisluškivanje ured disciplinskog tužitelja pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH vodi istragu protiv njih.

Federalna televizija podsjeća na slučaj bivše zamjenice glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Vesne Budimir koja je u veljači ove godine prijavila je da je meta prisluškivanja.

No, Tužiteljstvo BiH je nakon provjera zaključilo da prisluškivanja nije bilo, a Federalna televizija navodi kako zaključak Tužiteljstva BiH ''očito nije bio točan, jer osnova za istragu ipak ima, i to protiv dvojice tužitelja iz tog Tužiteljstva''.

''Iako se dugo mislilo da su prislušni uređaji, pronađeni u Tužiteljstvu BiH, korišteni samo za prisluškivanje državne tužiteljice Vesne Budimir, prema vještačenju, koje je dostavljeno glavnom disciplinskom tužitelju Arbenu Murteziću, prisluškivane su i druge osobe'', navodi federalna televizija dodajući kako se sumnja da su prisluškivani državni tužitelji i suci.

Televizija tvrdi kako to trenutno nije moguće utvrditi, jer su ''sve datoteke s prisluškivanim brojevima izbrisane s laptopa, koji je bio povezan s modificiranim uređajem''. FTV tvrdi da je laptop je bio kod tužitelja Bože Mihajlovića te da su datoteke su izbrisane nakon otvaranja istrage.

"U skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH, Ured disciplinskog tužitelja može potvrditi da je istraga u spomenutom predmetu u tijeku. S obzirom na to da je postupak u fazi istrage povjerljiv, odnosno tajan, vjerujemo da davanje izjava od strane glavnog disciplinskog tužitelja ne bi bilo svrsishodno i ne bi doprinijelo informiranju javnosti", citira FTV priopćenje iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

Od ranije je poznato da su uređaji nabavljeni u mandatu bivšeg glavnog tužitelja Milorada Barašina, da su bili registrirani na Božu Mihajlovića, šefa Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju, a da su u spornom razdoblju bili u uredu državnog tužitelja Olega Čavke.

''Upravo ova dvojica tužitelja su pod istragom Ureda disciplinskog tužitelja'', navodi FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close