Austrija

Dvojcu za poticanje na ubojstvo nevjernika prijeti doživotni zatvor

Vijesti / Flash | 02. 12. 2015. u 07:33 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tutincu Mirsadu Omeroviću, koji je uhićen u okviru prošlogodišnje akcije austrijske policije protiv islamskih ekstremista, prijeti doživotna zatvorska kazna, a optužnica ga tereti za poticanje ubojstva, prenosi bečki dnevnik Österreich.

Salafisti, koji je već gotovo godinu dana u istražnom pritvoru, tužiteljstvo je pripremilo optužnicu koja ga tereti i za poticanje ubojstva.

U optužnici se navodi da je Omerović u bečkoj džamiji Altun-Alem vrbovao mlade muslimane za džihad u Siriji, kao i da je čak navodio na ubojstva. Za tu optužbu Omeroviću prijeti doživotna zatvorska kazna, jer se poticanje na ubojstvo predviđa ista kazna kao i za ubojstvo.

Tijekom suđenja bit će zanimljivo kako će državno tužiteljstvo u Grazu optužbu za poticanje na ubojstvo dokazati sudu. Navodno postoje telefonski protokoli koje je "prisluškivala" Slobodna sirijska vojska, u kojima se čuje da je Omerović jednog pripadnika Islamske države iz Beča ohrabrio na ubojstvo nevjernika. Najmanje jedno ubojstvo je počinio Omerovićev sugovornik.

Pored poticanja na ubojstvo Omerović se tereti i za terorističko udruživanje. Protiv jednog državljanina BiH, koji je također u istražnom zatvoru, bit će vođeno suđenje za ubojstvo, jer je navodno ubijao u Siriji.

Omerović, koji je propovjedio pod imenom Ebu Tejma, pokušao je da regrutira desetine mladih za džihad u Siriji. Prema informacijama nadležnih vlasti, u najmanje 14 slučajeva on je uspio da pridobije mlade za džihad.

Kopirati
Drag cursor here to close