Prebacivanje

Dva zatvorenika iz Guantanama prebačena u BiH i Crnu Goru

Vijesti / Flash | 21. 01. 2016. u 19:56 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pentagon je dvojicu zatvorenika iz baze Guantanamo prebacio u BiH i Crnu Goru da bi tamo otpočeli nove živote, javio je AP. Treći zatvorenik odbio je premještaj, pa je ostao u američkom zatvoru na Kubi.

Državljanin Egipta Tarik Mahmud Ahmed al Savah (58) iz zatvora Guantanamo prebačen je u BiH, a Abdul Aziz Abdulah Ali el Saudi (41), koji je porijeklom iz Jemena, u Crnu Goru, javio je Reuters.

Al Savah, koji je rođen u BiH i čije državljanstvo, također, posjeduje, prema navodima medija, optužen je da je bio Al Qaidin ekspert za eksplozive. Prema informacijama koje su procurile iz Ministarstva obrane SAD, Al Savah bio je zatvoren u Guantanamu više od 13 godina i ima zdravstvene probleme.

Al Savah se u Guantanamu nalazio od svibnja 2002. godine, gdje je prebačen nakon uhićenja u Afganistanu kada je bio član Al Qaide, javio je BIRN.

Prema dostupnim informacijama, on posjeduje državljanstvo Egipta, koji je više puta tražio njegovo oslobađanje, kao i državljanstvo BiH koje je dobio zbog sudjelovanja u ratu.

El Saudi, koji je prebačen u Crnu Goru, bio je zatvoren u Guantanamu više od 13 godina. Šesnaest zatvorenika iz Guantanama prebačeno je u zemlje Bliskog istoka i druge države od početka godine, u jeku napora da se pokuša zatvoriti ovaj vojni zatvor do kraja mandata predsjednika SAD Baracka Obame.

Pentagon je obavijestio američki Kongres u prosincu da je spreman prebaciti ukupno 17 zatvorenika. Ian Mos, načelnik Stožera za Guantanamo i izaslanik State departmenta, koji rukovodi svim prebacivanjima, rekao je da jedan zatvorenik, državljanin Jemena, odbio prihvatiti ponudu za premještaj.

Jemenski zatvorenik Muhamed Bvazir odbio je napustiti Guantanamo i da ode u za njega predviđenu zemlju. Broj zatvorenika u Guantanamu je sada sveden na 91. Ova trojica zatvorenika dovedena su u Guantanamo u svibnju 2002. godine.

Pentagon nije izdao nikakvo priopćenje zašto Muhamed Bvazir nije želio da prihvati preseljenje u nepoznatu zemlju. Odvjetnik John Chandler kaže da je Bavazir inzistirao na tome da bude poslan u neku od zemalja u kojima ima rođake jer se nije mogao vratiti u rodni Jemen, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close