Pismo načelnika

Duraković: Znamo da smo pokradeni u Srebrenici

Vijesti / Flash | 08. 11. 2016. u 10:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dosadašnji načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković iskazao je spremnost da pruži maksimalnu podršku da se sačuva mir i da se da šansa Bošnjacima i Srbima za nastavak života u Srebrenici.

Duraković u pismu zahvaljuje svim građanima Srebrenice, povratnicima i prognanima u zemlji i inozemstvu, koji su ispunili svoju građansku dužnost i glasali na lokalnim izborima.

''Učinit ću sve da okupljamo investitore, pronalazimo prijatelje u svijetu, te da širimo istinu o genocidu i zločinima nad Bošnjacima Srebrenice, ali i da im pričamo priču o našem povratku i opstanku na ovim prostorima'', naglasio je Duraković u pismu.

Zahvalio je svima koji su radili na mobilizaciji glasača, ali i na zajedničkoj izbornoj kampanji. Zahvalio je također svim promatračima, članovima biračkih odbora i članovima izborne komisije koji su se, kako navodi, nastojali izboriti s izbornim prevarama, političkim pritiscima, te koji su nosili odgovornost provođenja izbornog procesa u Srebrenici.

''Znamo da smo pokradeni u Srebrenici, jer su svi vidjeli autobuse iz Srbije u kojima su opet došli oni neki drugi da donose odluke o onima koji žive tu. Znam da su se mjesecima unaprijed pripremali glasovi putem pošte koji su došli iz Srbije. Mi smo se žalili, mnoge naše zahtjeve su odbili, izjave promatrača zanemarili. Sada čekamo i Ustavni sud da se i on očituje na našu apelaciju'', naveo je Duraković.

Ističe da su iskorištene sve zakonske mogućnosti da se pokušaju osporiti "nelegitimni izborni rezultati" te tvrdi da "čak i izlaznost Bošnjaka iz 2012. u Srebrenici ne bi bila dovoljna da se pobijedi srpski kandidat“.

Poručuje da se učinilo što se moglo, da su udvostručili izlaznost glasača putem pošte i povećali broj onih koji su glasali kao raseljene osobe, ali da su neke stvari "jednostavno iznad politike“.

Naglašava da ne krivi nikoga od Srebreničana koji su preživjeli genocid, "tko nije mogao izaći na izbore, jer je bio daleko, jer nije stigao izvaditi dokumenta, jer mu glasački listići nisu stigli, jer su mu osobnu iskaznicu poništili".

''Krivim neke druge. Ne samo naše dušmane i one koji i danas slijede politiku koja je u smrt poslala više od 8.000 Bošnjaka u srpnju 1995. godine. Ne samo međunarodnu zajednicu koja je u tišini promatrala i rat i genocid, i sve ono što se događa našoj napaćenoj zemlji od Daytona do danas. Ne samo one koji su iznevjerili povjerenje naroda, koji su godinama živjeli od Srebrenice, a nisu živjeli u Srebrenici'', kaže Duraković.

Kako dodaje, "krivim nas koji smo nastojali da uradimo sve, koji smo predvodili ovu borbu, koji smo u nju krenuli tiho se plašeći da će jednog dana ovakav ishod izbora doći, što nismo uradili još, jer smo jedini mi oni koji nisu odustali od naše Srebrenice".

''Stojim pred svojim narodom i tražim halal što nisam uradio još jedan korak, što nisam vratio još jednog našeg čovjeka, što nisam još jednom pozvao da izađemo na izbore 2. listopadA, što sam pružio tisuću puta ruku moleći za pomoć za Srebrenicu, a nisam je pružio barem još jednom. Zaklinjem se da ćemo čuvati naše bijele nišane Potočara, zaklinjem se da ćemo čuvati naše povratnike po selima istočne Bosne, zaklinjem se da ću sa svojim narodom biti, dok mog naroda ovdje bude'', poručio je u pismu Ćamil Duraković.

Kopirati
Drag cursor here to close