Načelnik Srebrenice

Duraković: Za ispriku Vučiću dobio sam podršku majki ubijene djece

Vijesti / Flash | 19. 12. 2015. u 10:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je u gostovanju na TV Alfa da zna da je uradio pravu stvar kada se ispričao premijeru Srbije Aleksandru Vučiću jer je dobio podršku majki ubijene djece koje žive u Srebrenici.

Istakao je da kada premijer jedne države bude napadnut na teritoriji druge je tehnički rat, a o tome ne razmišljaju oni koji su sjeli u autobuse i otišli taj dan kući.

''Vučić da je bio politički podal, mogao je dobiti ogromne političke bodove nakon napada'', rekao je Duraković.

Govoreći o odnosu Srebrenice i Srbije kazao je da ako neki ne žele da kao načelnik općine Srebrenica koja graniči sa Srbijom gradi dobre odnose, samo neka kažu i on će "dići ruke od svega".

''Postoje neke stvari koje ne možemo izbjeći, mi u Srebrenici graničimo sa Srbijom i imamo zajedničke interese'', kazao je Duraković.

Komentirajući nedavno održanu Investicijsku konferenciju, naveo je da je to ideja iz njegove predizborne platforme, te da je bilo važno da je oni organiziraju u Srebrenici, a ne neko u New Yorku, Washingtonu...

''Uspjeli smo okupiti sve i vlast i opoziciju iz RS-a, Federacije, Crne Gore, Srbije... Pored siromašnih općina u Srbiji, Vlada Srbije jednoglasno donosi odluku da pet milijuna eura izdvoji tamo nekome u BiH, to je velika stvar'', rekao je Duraković.

Upitan o odnosu prema Srebrenici, naveo je da ih boli što ih ne razumiju oni koji su ovdje i koji donose odluke koje se tiču Srebenice, a vjerovatno kalkuliraju s nekim drugim općinama.

Duraković smatra da narodi na Balkanu imaju opcije da se ubijaju ili da žive u miru, zato trebamo pružiti ruku ljudima poput Vučića.

Tvrdi da je Republika Srpska entitet koji je ekskluzivno napravljen za Srbe, te da ideja o Srebrenici kao distriktu i dalje postoji i jedina je realna.

''Pitati ćemo Vučića da nam pomogne u tome'', kazao je Duraković.

Rekao je i da će se ponovo kandidirati za načelnika, jer neće dozvoliti da netko sruši koncept koji su stvorili.

''Neka kažu zašto Ćamil Duraković ne treba da bude više načelnik, pouzdano znam da na tome već rade'', izjavio je Duraković.

 

Kopirati
Drag cursor here to close